Nedelja, 26.08.2012.

11:46

Sto godina sociologije u Srbiji

Srpsko sociološko društvo (SSD) ove godine obeležava 100 godina sociologije u Srbiji, a tim povodom će 1. i 2. septembra biti organizovana naučna konferencija u Beogradu.

Izvor: Tanjug

Default images

Srpsko sociološko društvo konferenciju "Sto godina sociologije u Srbiji" organizuje u saradnji sa Pravnim fakultetom u Beogradu, a pokrovitelj skupa je Ministarstvo prosvete i nauke.

Kako su saopštili organizatori, ministar prosvete Žarko Obradović je najavio da će pozdraviti učesnike i učestvovati u radu skupa 2. septembra.

Na konferenciji će biti predstavljeno 66 referata i svi su dostupni na sajtu S SD, zajedno sa programom rada.

Povod za ovo svojevrsno rezimiranje razvojnog puta sociologije u našem društvu je prvi tekst u rubrici "Sociologija" Letopisa Matice srpske, brpj 5 za 1912. godinu, a napisao ga je Mirko M. Kosić.

Letopis Matice srpske je i danas živ naučni časopis, a Kosić se smatra našim prvim pravim školovanim sociologom, pa je to uzeto kao povod da se predstavi i analizira delatnost sociologa i socioloških institucija u Srbiji, kao i pitanja kojima se oni bave.

Zanimljivo je da ovaj članak Kosića obrađuje temu "feminizam", a najveća grupa među referatima posvećenim savremenim sociološkim pitanjima i disciplinama, na ovoj konferenciji razmatra upravo temu feminizma i rodnih studija.

Konferencija će biti održana na Avali, u Studentskom odmaralištu "Beograd".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: