Predstavljena knjiga "Zenonov put" Kornelija Kvasa

U utorak, 24. januara, u Maloj sali Kolarčeve zadužbine predstavljena je knjiga Zenonov put, autora Kornelija Kvasa. Tom prilikom su, osim autora, koji je čitao odabrane odlomke, o knjizi govorili akademik Zoran Paunović, književni kritičar dr Sanja Milovanović i urednik izdanja mr Vesna Smiljanić Rangelov.

Izvor: B92

Sreda, 25.01.2023.

11:00

Predstavljena knjiga
Foto: Promo

Radnja romana Zenonov put smeštena je u osam svetskih gradova: Kembridž, Vašington, Bukurešt, Čikago, Madrid, Boston, Moskvu i Lisabon. Pripovedač je istovremeno i glavni junak – profesor svetske književnosti koji putuje na naučne konferencije, opisuje gradove i pokušava da rekonstruiše roman o međunarodnoj zaveri.
Foto: Promo
Naslov knjige je aluzija na Zenonov paradoks, koji glasi da putnik nikada u celosti ne može da pređe zacrtani put, čime je ovaj antički filozof hteo da dokaže nemogućnost kretanja.

"Ova knjiga upravo pokušava da prikaže da suština nije krajnje ishodište našeg putovanja, već ono što na njemu konstantno iskušavamo“, rekao je Zoran Paunović. „Pred nama je roman koji je veoma teško žanrovski odrediti, jer ne liči ni na jednu već napisanu knjigu. Autor uspeva da jednim postmodernističkim pristupom putopisnom romanu uspostavi nenametljiv dijalog s čitaocem, koji će preispitivati tačke pretapanja stvarnosti u maštu. Vlastiti doživljaj ljudi i lokaliteta ovu knjigu čini putopisom u dubinu duše, proputovanjem bez cilja i konačne spoznaje, gde je kategorija vremena puka apstrakcija koju ispunjava život" zaključio je Paunović.
Foto: Promo
Da je Zenonov put roman izuzetne kompleksnosti i žanrovski teško odrediv, saglasna je bila i Sanja Milovanović.

"Pred nama je poližanrovski roman, prožet putopisnim i lirskim momentima, čija se slojevitost otkriva u ključnim temama, poput slobode, moći i vremena, ali i u spoljašnjoj strukturi u kompozicionom smislu – predgovor, tekst, pogovor. Unutrašnju strukturu krasi podvojenost: s jedne strane je jasna, očigledna i čvrsta, dok se s druge već u predgovoru nagoveštava njena fluidnost, ispitivanjem granice stvarnosti i fikcije" istakla je dr Milovanović. Slične zaključke iznela je i urednica izdanja, Vesna Smiljanić Rangelov.

"Zenonov put je metaroman koji uspešno uspeva da poveže sva poglavlja, praveći čitav kolaž, koji čine čitaoci, likovi iz romana i likovi iz drugih romana, sve uz prisustvo većeg broja pripovedača i stilova, među kojima su dokumentarno-didaktički, esejistički i detektivski", rekla je mr Smiljanić Rangelov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: