Nenadu Grujičiću "Kočićeva nagrada" za ukupno književno delo

Ovogodišnja ''Kočićeva nagrada“, koju dodeljuje stručni žiri 55. Kočićevog zbora u ime Grada Banjaluke, pripala je pesniku i piscu Nenadu Grujičiću za ukupno književno delo.

Izvor: B92

Sreda, 22.07.2020.

13:38

Nenadu Grujičiću
Foto: depositphotos/joyfull

Žiri u sastavu Ranko Risojević (predsednik), Berislav Blagojević i Zlatko Jurić, na završnom sastanku održanom 21. jula, doneo je jednoglasnu odluku.

Nagrada (diploma i novčani iznos) laureatu će biti uručena 29. avgusta na Svečanoj akademiji u Banjaluci, u okviru kulturne manifestacije „Kočićev zbor“.

U obrazloženju žirija se navodi da je pesničko delo Grujičića raznovrsno i na visokom estetskom nivou.

Od svoje prve knjige pesama „Maternji jezik“ (1978), objavio je tridesetak knjiga poezije, proze, veoma zapaženu antologiju srpske poezije, te izuzetno značajnu antologiju srpskog krajiškog narodnog blaga „Ojkača“.

"Grujičićev osećaj za jezik povezuje dva prostora, krajiški, Petra Kočića, i vojvođanski, Branka Radičevića, kome je posvetio više svojih radova. U teškim vremenima srpskog egzodusa, napisao je nekoliko pesama potresne, kočićevske snage. Grujičić vešto koristi sve pesničke forme, od slobodnog stiha do strogog soneta, koje je u više navrata spleo u vence kakvih je malo u srpskoj poeziji", smatra žiri.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: