Ministarstvo kulture Crne Gore: "Srbija prisvaja naše kulturno nasleđe"

Crnogorsko Ministarstvo kulture sinoć je saopštilo da su "nastupom guslara prilikom otvaranja Kulturnog centra Srbije 'Ivo Andrić' u Pekingu, koji je bio obučen u crnogorsku narodnu nošnju, kao u krajnje eksplicitnom identitetskom obeležju, organizatori tog nastupa posegnuli u konkretno kulturno nasleđe Crne Gore, predstavljajući ga kao svoje".

Izvor: B92

Nedelja, 16.12.2018.

13:12

Ministarstvo kulture Crne Gore:
Thinkstock

"Činjenica da je pevanje uz gusle deo kulturnog nasleđa više balkanskih naroda, obavezuje, u najmanju ruku, na obazriviju prezentaciju ovog nematerijalnog dostignuća, od one prezentacije koju smo mogli videti prilikom otvaranja Kulturnog centra Srbije ''Ivo Andrić'' u Pekingu", navodi se u saopštenju crnogorskog ministarstva koje prenosi RTCG.

U njemu dalje piše da "to što je pevanje uz gusle za sada upisano na Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva kao deo kulturnog nasleđa Srbije, podrazumeva da Srbija prilikom prezentacije ovog nasleđa tretira sopstvenu guslarsku tradiciju i sve ono što uz nju ide, kao što su nošnja, simbolička značenja i izvornost i autentičnost tekstova guslarskih pesama".

"Poštujući činjenicu da pevanje uz gusle pripada i kulturnom nasleđu Srbije, što je uostalom potvrđeno upisom na UNESKO listu, smatramo da se prilikom prezentacije i promocije ovog nematerijalnog dostignuća ne bi smelo referisati na one njegove sadržaje i elemente koji pripadaju drugim narodima, odnosno kulturnom nasleđu druge države. Vođena takvim pristupom, Crna Gora će i ubuduće prezentirati pevanje uz gusle, kao deo sopstvenog kulturnog nasleđa, što će se posebno odnositi na period nakon što kandidatura Crne Gore, Albanije, Hrvatske i BIH bude prihvaćena od strane Uneska", poručili su iz crnogorskog mistarstva.

Reagovanje Ministarstva kulture Srbije

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije odbacilo je danas ocenu crnogorskog Ministarstva kulture da su organizatori nastupa guslara na otvaranju srpskog Kulturnog centra u Pekingu "posegnuli u konkretno kulturno nasleđe Crne Gore".

"Guslar koji je izveo svoju pesmu na otvaranju Kulturnog centra ''Ivo Andrić'' u Pekingu bio je odeven u nošnju koju su nosili i nose Srbi u Crnoj Gori i Hercegovini i to je činjenica koju nijedna nova identitetska konstrukcija ne može da izmeni. Deo srpskog nasleđa, i to veoma izrazit, poticao je i potiče iz Crne Gore i Srbija nije ni ovom prilikom uzela ništa tuđe", ističe se u saopštenju.

Ministarstvo kulture i informisanja takođe napominje da je Srbija, prilikom nominacije pevanja uz gusle za Uneskovu listu nematerijalne kulturne baštine, podnela opsežnu dokumentaciju.

"Tokom dvogodišnje procedure, stručnjaci Uneska su vrednovali priloženi dosije i čitava procedura je bila javna. Upis na listu Uneska ne znači da tvrdimo da su Srbi izmislili gusle i guslanje, nego da je reč o temeljnoj i živoj baštini srpskog naroda, o čemu svedoče brojna udruženja i posećene guslarske večeri", ukazuje se u saopštenju.

U tom ministarstvu takođe ocenjuju da je Ministarstvo kulture Crne Gore "sa više takta i skrupula trebalo da se oglasi u vezi sa ovom temom".

"Obaveštavamo ih da Srbija nije ''posegnula'' ni u čije kulturno nasleđe ''predstavljajući ga kao svoje'' i ohrabrujemo ih da pažljivije izuče nesporne etnografske i etnomuzikološke činjenice pre nego što posegnu za neprimerenom i neargumentovanom jetkošću. Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i naše ustanove kulture, spremne su da im u tom poslu pruže i odgovarajuću pomoć i podatke", dodaje se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

106 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: