Najprodavaniji naslovi Sajma knjiga

Prema proceni iskusnih izdavača, koji se bave tim poslom već više od dve decenije, a neki i više od četiri, poslednjih pet godina se prodaja knjiga uglavnom smanjuje za 10 odsto što je i ove godine slučaj, ali ako se saberu unazad ti gubici onda se pokazuje da je prihod opao za 50 odsto.

Izvor: B92

Subota, 31.10.2015.

10:57

Default images
Foto: Tanjug / Oksana Toskiæ

Tokom školskog dana na Sajmu knjiga je bilo bolno vidljivo da veoma veliki broj posetilaca iz škola cele Srbije nije imao mogućnost da kupi nijednu knjigu a oni koji su imali u rukama kesu, obično je sadržavala samo jedan naslov. To ne znači da nisu neke knjige imale mnogo više uspeha od drugih i zato se, prema Tanjugovoj ad hoc anketi pokazalo da su afiniteti posetilaca izuzetno različiti.

To pokazuje lista najprodavanijih knjiga Lagune - najvećeg izdavača koji je ove godine imao sa reizdanjima više od 550 naslova - koja je bez konačnih rezultata Sajma zaključila da je najviše prodavana knjiga Jelene Bačić Alimpić "Noć kada su došli svatovi" prvi tom trilogije "Kazna za greh". Isti izdavač je na drugo mesto stavio ispovednu memoarsku knjigu Isidore Bjelice "Sama" dok je na trećem muško viđenje "Pedeset nijansi Sive" - "Grej" E l Džejms. Na četvrto mesto je izbio novi roman Vladimira Kecmanovića "Osama" što pokazuje da su posetioci dobro obavešteni da je kritika ovo delo uvrstila među potencijalne kandidate za NIN-ovu nagradu, a na petom mestu je zbirka mudrosti Paula Koelja "Maktub".

Jedna od pet najuspešnijih izdavačkih kuća u Srbiji po broju novih naslova, čačanska Pčelica stavila je na prvo mesto najprodavanijih knjiga oba kola edicije "Deca čitaju srpsku istoriju". Prošle godine je objavljeno prvo, a ove drugo. Svako kolo ima po osam naslova i svih 16 se približno jednako prodaju. Interesantno je da je davno objavljeni tinejdžerski roman "Mi deca sa stanice Zoo" Kristijane E.F. zauzeo drugo mesto a treće je pripalo nastavku koji se pojavio prošle godine "Kristijana E.F. moj drugi život" koji je potpisala sa svojim punim prezimenom Felšerino.

Na četvrtom mestu je knjiga "Kaljavi konj" iz slovenske mitologije Vesne Aleksić koja je dobila nagradu Festivala slovenske knjige, što je prema mišljenju izdavača drastično uticalo na povećanje prodaje.

Na petom mestu Pčelicinih najprodavanijih je druga knjiga serijala Ljubivoja Ršumovića "Izvolite u bajku", ovoga puta sa Pepeljugom. Ovaj serijal, koji je prošle godine započeo reinterpretacijom bajke o Crvenkapi biće nastavljen sve dok bude postojalo interesovanje.

Izdavač Book-a, koji je već više od dve decenije na srpskom tržištu saopštio je da su sve knjige (19) Efraina Kišona apsolutni hitovi. Na drugom mestu su knjige iz lektire - Šekspirove tragedije (Kralj Lir, Romeo i Julija, Hamlet) a na trećem mestu su uglavnom ruski klasici (Dostojevski, Tolstoj). Na četvrtom mestu je Bukvar koji ima dva izdanja - abecednik i azbučnik tako da srpska dijaspora može da izabere izdanje koje im odgovara.

Beogradski Arhipelag je kao najprodavanije naslove izdvojio zbirku svetske kratke priče "Skrati priču", svetsku premijeru novog romana Majkla Kaningema "Divlji labud" i knjigu Gorana Markovića "Tri priče o samoubicama". Na listi najtraženijih kod Arhipelaga je i "Feniksov sindrom" Alekseja Slapovskog, "Slučaj Kukocki" Ljudmile Ulicke i "Ništa od umetnosti" Petera Esterhazija.

Čarobna knjiga, izdavač koji sa podjednakim uspehom izdaje klasike strip umetnosti ali i lepu književnost kao najprodavaniji naslov Sajma izdvojili su četvrti nastavak Milenijum sage - "Ono što nas ne ubije" Daida Lagerkranca. Na drugom mestu je jedna od najpopularnijih istorijskih romansi - "Anđelika" An Golon. Sledi klasik devete umetnosti - "Princ Valijant" Hala Fostera. Tu su i Izabrana dela Davida Albaharija i druga trilogija "Instrumenata smrti" Kasandre Kler.

Verovatno najbolji izdavač dečjih knjiga - Kreativni centar na ovom Sajmu najbolje je prodavao knjigu Janisa Varufakisa "Ovaj svet može da bude bolji". Potom sledi "366 jezičkih crtica" Violete Babić, novi roman Jasminke Petrović "Leto kada sam naučila da letim", edicija "Veseli vrtić" i predivni roman bugarskog književnika Aleksandra Sekulova "Avantura na ostrvu ptica".

Urban Reads - mlada izdavačka kuća koja objavljuje literaturu koju vole mladi - distopije, fantazije i Džona Grina, najviše je prodavala "Peti talas" Rika Jensija i bestseler Njujork tajmsa - "Crvenu kraljicu" Viktorije Ejvjard. Na listi su još i "Daću ti sunce" Džendi Nelson i dva Grinova romana: "Vil Grejson, Vil Grejson" i "Obilje Katarina".

Izdavač koji promoviše srpsku fantastiku - Portalibris, zadovoljan je prodajom novog romana Miloša Petkovića "Tajna stare vodenice", novim romanom Aleksandra Tešića "2084" i porodičnom dramom Slavice Mastikose "Tri hleba nasušna".

Na listu je dospeo i nova nada domaće književne scene - Ivan Drajzl sa romanom "Vinča: Znamenje bogova".

Na štandu Geopoetike koji je jedan od najlepše dizajniranih na Sajmu knjiga daleko najbolje se prodavala nova knjiga nobelovca Orhana Pamuka "Čudan osećaj u meni". Na drugom mestu je knjiga jedne od najboljih savremenih ruskih književnica Tatjane Tolstoj "Laki svetovi" a odmah zatim je knjiga eseja njenog zemljaka Aleksandra Genisa "Časovi čitanja".

Na četvrtom mestu po traženosti je "Fokusairanost" Danijela Golemana a na petom je knjiga Dejvida Birna "Kako radi muzika".

Vulkan koji ima na sajmu najraznovrsniju ponudu knjiga od žanrovskih preko enciklopedijskih, do svetskih klasika i izuzetno bogatu selekciju knjiga za decu svih uzrasta, najbolje prodaje novi roman Umberta Eka "Nulta tačka" u kome se, kao u njegovom globalnom bestseleru "Ime ruže" bavi otkrivanjem zavera.

Bilo je dovoljno baciti pogled na gungulu oko mesta gde je Gordana Kuić potpisivala svoj novi "Roman u slikama" pa da se ne posumnja da je ova knjiga na drugom mestu po uspešnosti prodaje. Vulkan je do sada objavio pet romana ruskog autora Sergeja Vasiljeviča Lukjanjenka koji se proslavio serijalom naučne fantastike koji je počeo romanom "Noćna straža" a za ovaj sajam je štampana "Šesta straža" kome je pripalo treće mesto po komercijalnom uspehu među Vulaknovim izdanjima.

Treba uzeti u obzir i da je pisac bio gost srpskog izdavača i da je svojim prisustvom pojačao interesovanje za ovaj serijal. I drugi gost Vulkana Stiven Votson je ličnim prisustvom podstakao prodaju svog drugog psihološkog trilera "U drugom životu" koji se našao na četvrtom mestu po prodaji dok se na petom našao novi roman Aleksandra Gatalice "Sonata za lošeg čoveka".

Gatalica je sa prethodnim romanom "Veliki rat" doneo Vulkanu NIN-ovu nagradu i imao je rekordni tiraž od 50.000 primeraka.

Zrenjaninska Agora je izuzetno zadovoljna interesovanjem kupaca za sve knjige dobitnice Nobelove nagrade Alis Manro a pogotovo za dve nove zbirke priča "Pogled s Edinburškog mosta" i "Ples srećnih senki" koje su sada na vrhu liste najprodavanijih knjiga. Sledi klasično delo engleske književnosti "Nevidljivi čovek" Ralfa Elisona a četvrto mesto drži domaći pisac Milisav Savić sa romanom "La sans paraleille".

Na petom je roman Ota Horvata "Sabo je stao" koji se početkom godine našao u najužem izboru za Ninovu nagradu, a to čitaoci dobro pamte.

Na štandu Evro Đuntija koji daje velike popuste i do 70 odsto vladaju stalno gužve, ali ipak se najvišee kupuju noviteti pa makar bili skuplji i zato je na prvom mestu "Marsovac" Endija Vira, kome je popularnost doneo istoimeni film sa Metom Dejmonom u glavnoj ulozi. Na drugom mestu je zabavna, pomalo luckasta priča Junas Junoson "Devojka koja je spasla kralja Švedske" dok je na trećem horor triler M. Dž. Arlidža "Pogodi ko sam" .

Svi koji su kupili prošle godine na sajmu roman o vešcima i vešticama "Bela vrana" požurili su da kupe nastavak "Crno srce" što je ovom romanu osiguralo četvrtu poziciju na listi najprodavanijih naslova. Na petom je italijanska melodrama koja ima svoju vernu publiku među sredovečnim damama Daniele Sačerdoti "Cuvaj me".

Do nedavno, jedan od najuspešnijih srpskih izdavača Paidea kome je štampanje niza knjiga Paula Koelja donelo rekordne tiraže, potpuno se okrenuo štampanju visoke literature. Čitaoci nisu zaboravili jednog od najboljih italijanskih pisaca Alesandra Barika i njegova knjiga "Tri puta u zoru" se najbolje prodavala na sajmu.

Na drugom mestu je novo izdanje sa novim prevodom romana Filipa Rota "Portnojev sindrom" a zatim slede "Romani" Antoana de Sent Egziperija koga svi znamo po "Malom princu". Na četvrtom mestu je roman Ane Gavalde "Lepši život" dok je na petom knjiga Antonija Tabukija "Za Izabelu" u podnaslovu "Jedna mandala".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: