Pikasove slike prodate za više od 100 miliona dolara u Las Vegasu

Jedanaest slika Pabla Pikasa i ostali njegovi radovi prodati su na aukciji u Las Vegasu za više od 100 miliona dolara.

Izvor: klix.ba
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Sotebijeva aukcija održana je u hotelu Belagio u Las Vegasu, gde su dela bila godinama izložena, uoči 140. godišnjice od rođenja španskog umetnika 25. oktobra.

Pet prodatih slika nalazilo se na zidovima hotelskog restorana, u kojem će nadalje biti izloženo 12 drugih Pikasovih radova.

Najvišu cenu od 40,5 miliona dolara postigla je slika na kojoj je prikazana Pikasova ljubavnica i muza Mari-Tereza Valter. Portret "Čovek i dete" dostigao je cenu od 24,2 miliona dolara, a "Čovekova bista" 9,5 miliona dolara.

Imena kupaca nisu objavljena.

Aukcija je održana u okviru nastojanja hotelske grupe "MGM Resort" da diverzifikuje svoju veliku umetničku kolekciju i uključi više radova od žena, ljudi druge boje kože, iz novih zemalja, kao i od LGBTQ umetnika i umetnika sa invaliditetom.

Umetnička kolekcija ove hotelske grupe sadrži oko 900 radova od 200 umetnika, među kojima su savremena dela Boba Dilana i Dejvida Hoknija. Sakupljanje umjetnina započeo je prije više od 20 godina Stiv Vin, bivši vlasnik Bellagia i nekadašnji direktor Vin Resort.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.