Info

Subota, 19.03.2005.

12:34

Ili Mladić ili Evropa

Izvor: Dubravka VUJINOVIÆ

Default images

Ako sve bude onako kako je meni rečeno da će biti, sigurno ćemo dobiti pozitivnu ocenu Studije o izvodljivosti - osnovni je utisak koji je Vuk Drašković, šef diplomatije SCG poneo iz Brisela. Na pitanje - da li to znači da smo već ispunili sve uslove, ili postoje još dva, generali Sreten Lukić i Nebojša Pavković, Drašković odgovara:
- Nisu ispunjeni svi uslovi. Potrebno je da do kraja marta i pomenuta dvojica generala budu u Hagu. U tom slučaju, imamo Studiju u aprilu.
I šta ste rekli sagovornicima u Briselu, hoće li se to dogoditi?
- Preneo sam najčvršća uveravanja premijera Vojislav Koštunice da će tako i biti.
A verujete li Vi da je Koštunici uspeo da isposluje da se generali predaju u roku koji ste obećali Briselu?
- Premijer mi je rekao da će, na ovaj ili onaj način, njih dvojica do kraja marta biti u Hagu.

EVROPA PRISTALA
Mladić nije uslov za Studiju?
- Za Studiju nije, ali je uslov svih uslova za sve što će se događati posle.
Dakle, čeka nas isti svecario kao Hrvatsku sa Gotovinom: ako Mladića ne pronađemo i ne pošaljemo u

Hag nećemo mrdnuti dalje od Studije o izvodljivosti?
- Ono što se dogodilo Hrvatskoj opomena je koja je upućena i nama. Ne možemo ni da sanjamo da ćemo videti vrata EU sve dok svi optuženi, uključujući i Mladića, ne budu u Hagu. Najveći nacionalni i državni interes je da ne čekamo opet poslednji trenutak, nego da to uradimo. Ne sutra, već juče.

Postoji li konsenzus u Vladi da je to nacionalni interes? Verujete li da su svi podjednako rešeni da pronađu Mladića i izruče ga Hagu?
- Verujem da o tome postoji konsenzus demokratskih proevropskih snaga u Srbiji.

Svrstavate li tu i Koštunicu i u Vladi?
- Da,da.

Možemo li dobiti još koju "šargarepu" pre Mladićevog odlaska u Hag?
- Pre nekoliko meseci pokrenuo sam inicijativu za koju sam maksimalno lobirao i kod Evropljana, i kod Amerikanaca. Tražio sam da, odmah po dobijanju Studije o izvodljivosti, Srbija i Crna Gora pristupe i Partnerstvu za mir. Moram da kažem da su u početku vrata bila zatvorena za takvu inicijativu. Ali, držao sam se strategije kucanja dok se vrata ne otvore. I otvorila su se.

Imate garancije da ulazimo u Partnerstvo? Kad?
- Za Ulazak u Partnerstvo imaćemo podršku EU. I to bez generala Mladića u Hagu. Potrebna je još samo velika diplomatska aktivnost da se obezbedi i podrška SAD. Usuđujem se da kažem kako verujem da će i to biti uspešno okončano i da ćemo do juna biti u Partnerstvu za mir.

Tvrdite da su pregovori o konačnom statusu pokrajine već počeli, a da se to krije od naroda...
- Još u septembru prošle godine je Kontakt grupa, koja je zadužena da Savetu bezbednosti UN predloži rešenje za status Kosmet, jednoglasno zaključila da status mora biti promenjen, da pregovori o statusu počinju do sredine 2005. godine i da status ne može da bude isti kao do juna 1999. U međuvremenu, dobili smo poruke od međunarodne zajednice da se proces ne može odložiti i da će odluka biti doneta bez obzira da li su Srbi deo pregovaračkog tima ili su rešili da ne učestvuju. Ili, pak, da učestvuju i da ispostavljaju nemoguće zahteve.

MANJE OD DRŽAVE

Koji je Vaš utisak? Hoće li se dogoditi da se zvanični Beograd podeli oko odluke o učestvovanju u pregovorima o statusu Kosmeta?
- Zavisno od toga kako se Beograd i Srbi sa Kosmeta postave prema razgovorima o statusu i standardima, koji će da budu vođeni istovremeno, suočićemo se sa posledicama. Dakle, od toga će zavisiti da li će nam status biti nametnut, ili će biti dogovoren.

U premijerovom kabinetu tvrde da nam UNMIK ne dozvoljava da učestvujemo u razgovorima o decentralizaciji...
- To nije tačno. Treba govoriti istinu. Nema nijednog problema, niti pitanja u kojima se Srbima zabranjuje da učestvuju.

Možemo li to biti samo kao savetnici kosmetskih Srba? Zar to nije premala uloga?
- Jeste. Ali, samo se ovoliko može. Ne vidim nijedan razlog da odbijemo ovo što nam se nudi, da bismo u zamenu dobili ništa.

Svet je izgleda spreman da nam garantuje sve sem opstanka Kosmeta u sastavu SCG i Srbije...
- Pre deset meseci našu državnu strategiju sam formulisao kao "3 E" i, u formi instrukcije, uputio je svim našim diplomatskim predstavništvima, nalažući im da to u svim kontaktima ponavljaju i da se za to bore. To su: evropski stepen zaštite nealbanskog stanovništva, evropski model decentralizacije vlasti i evropski status i kvalitet granica države Srbije. To podrazumeva i granicu sa Albanijom. I oko ovog na nedavnom sastanku državnog vrha nije bilo nikakvih sporenja. Kao što nije bilo sporenja ni oko mog inicijalnog stava: "više od autonomije, manje od nezavisnosti".

VOZ KREĆE U MAJU
Kolike su šanse da to postignemo?
- Ogromne. Ali, pod uslovom da ne budemo deo problema...

Ko bi mogao da stvori probleme?
- Posle prvog sastanka državnog vrha, pre nekoliko dana, bio sam veliki optimista. A onda su se odnekud, ne znam zašto, pojavila uslovljavanja u javnim nastupima. Kažu: prvo da se vrate prognani, pa da se primene standardi, pa tek onda da se razgovara o statusu.

Ko to radi?
- Zna se. Važna je suština, nisu važna imena. A suština je da mi za to nemamo vremena. Već u ponedeljak, izvestilac generalnog sekretara UN za ocenu standarda dolazi u Beograd. U maju će voz već da krene.Moramo odmah da uđemo u taj voz, tako što ćemo ući u sve radne grupe, u Skupštinu Kosova, u Vladu Kosova, i priključiti se pregovorima. Nemamo prava da prodajemo ovo malo vremena što nam je ostalo. Poslednja je prilika da kažemo da od standarda i onog što je obećano i garantovano nema ništa. Moramo biti u igri da bi nas svet čuo.

Imate li utisak da su pojedinci već digli ruke od Kosmeta, da misle da bi se tog balasta trebalo osloboditi i da je nezavisnost sasvim izvesna?
- Ako se hitno ne uključimo u proces, bićemo proglašeni krivim i suočićemo se sa rešenjem koje neće ići u našu korist. Skupština Kosova će proglasiti nezavisnost, a onda će to jedna po jedna zemlja priznavati, dok ne priznaju sve, pa i UN.

SPO RUŠE IZ VLADE
Da li je kormilo SPO-a još u Vašim rukama ili su ga "pobunjenici" preuzeli?
- Onog trenutka kada je Glavni odbor stranke zatražio od poslanika da krenu u javnu, ofanzivnu akciju tražeći ispunjavanje svih obaveza prema Hagu, brzo uključenje u srpsko-albanski dijalog i demontiranje Miloševićevih centara moći u službama bezbednosti, došlo je do odmetanja jedne grupe poslanika. Ta strategija isključivo je u funkciji rušenja SPO.

Za čiji interes? Jesu li instruirani od nekoga "spolja"?
- Naravno. I to se sve zna.

Od koga? Velimira Ilića?O kome govorite...
- O koalicionim partnerima i njihovim osloncima van Vlade Srbije.

Mislite na sve partnere iz Vlade ili samo na Novu Srbiju?
- Mislim na koalicione partnere iz Vlade Srbije, pri čemu ne mislim na G17 plus.

Jesu li dovoljno jaki da Vam otmu stranku?
- Siguran sam da će se SPO odbraniti. U pitanju je, međutim, nešto više od odbrane SPO. U pitanju je ogoljeni nacizam. Plasiraju se laži o nekom bjelopoljskom lobiju u SPO, a nijedan nosilac bilo koje funkcije nije iz Bijelog Polja. Samo je moja supruga išla u školu u Bijelom Polju, a ni ona nema nikakvu funkciju u stranci, niti je od ubistva brata ikad ušla u njene prostorije. Neko je formulaciju "Bjelopoljci" smislio misleći da kaže "Crnogorci", mada nji eih nema na čelnim funkcijama u SPO, što znači napad na sve one koji nisu iz određenog mesta u Srbiji. Otvoreno se zagovara formiranje regionalnih stranaka po Srbiji. Želi se feudalizacija Srbije.

Oni žele da sruše bračni par Drašković, optužuju vas za nepotizam, megalomaniju...
- Ispod časti mi je da komentarišem mržnju i laži.

NEĆU UBIJANJE SRBIJE
Koliko dugo ste spremni da ostanete u koaliciji sa partnerima koji Vam iza leđa ruše stranku? Hoćete li uskoro staviti tačku i priključiti se onima koji traže rušenje Vlade?
- Rušenje Vlade Srbije u ovom trenutku bi značilo dovođenje na vlast SRS. A to bi značilo ubijanje Srbije i srpske nacije. To ne sme da se dozvoli. To SPO, ma koliko ponižavan, klevetan i rušen bio neće dozvoliti. Ali, nastavićemo da radimo na tome da se sve demokratske, proevropske snage nađu zajedno.

Koga ubrajate u taj tabor?
- DS, DSS, G17 plus, SPO. I još mnoge.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: