Srbija

Četvrtak, 25.09.2014.

19:25

IT sektoru 6,9 mil € iz Fraktalisa

U okviru projekta "Fraktals" obezbeđeno je 6,9 miliona evra za koja će moći da konkurišu preduzeća u oblasti IT za razvoj inovativnih rešenja u poljoprivredi.

Izvor: Tanjug

Default images

Mala i srednja preduzeća u oblasti informacionih tehnologija iz Srbije i drugih zemalja Evrope moći će da konkurišu za ta finansijska sredstva EU od 30. novembra ove do 28. februara iduće godine, navedeno je u saopštenju biroa Pokrajinske vlade za odnose s javnošću.

Na predstavljanju tog projekta istaknuto je da će od tog ukupnog iznosa, obezbeđenog u projektu "Fraktals" koji zajednički realizuju Razvojni fond Vojvodine (RFV) i Univerzitet u Novom Sadu (UNS), preko Razvojnog fonda Vojvodine biti plasirano 5,5 miliona evra bespovratnih sredstava.

Mala i srednja preduzeća moći će da konkurišu za iznose u visini od 50.000 do 150.000 evra, precizirano je na skupu održanom u Upravnoj zgrada Univerziteta u Novom Sadu.

Predsednik Pokrajinske vlade Bojan Pajtić rekao je da je značajno to što je Srbija po prvi put dobila poverenje EU da preko svojih administrativnih kapaciteta, u ovom slučaju preko RFV, plasira sredstva za firme iz cele Evrope, koje za taj novac konkurišu.

"Podjednako je važno i to što projekat Fraktals spaja informacione tehnologije i poljoprivredu, dve strateški važne grane i za Srbiju i za Vojvodinu", kazao je Pajtić i pozvao mala i srednja preduzeća iz IT sektora da konkurišu za ta sredstva i da svojiminovativnim rešenjima doprinesu razvoju poljoprivrede kako u Srbiji tako i širom Evrope.

Projekat "Fraktals" finansiran je sredstvima Evropske komisije preko Sedmog okvirnog programa - FP 7, čiji je glavni cilj da distribuira finansijska sredstva malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima u IT sektoru, iz čitave Evrope, radi razvoja aplikacija za poljoprivredu, baziranih na principima i tehnologijama "budućeg interneta".

Reč je o najvećem projektu koji je Evropska komisija do sada finansirala u Srbiji, u okviru kojeg je instituciji iz naše zemlje data mogućnost da plasira sredstva korisnicima širom Evrope, navedeno je u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"To više ni Amerika ne može da spreči"

Napuštanje američkog dolara kao jedine valute za trgovinu naftom nije iznenađujući potez Saudijske Arabije, jer Rijad odavno razmišlja o tome, praktično od 2018. godine kada su SAD uvele prve sankcije Kini.

21:46

15.6.2024.

12 h

Podeli: