Sreda, 23.07.2014.

17:32

CK: Ukrajina u građanskom ratu

Međunarodni komitet Crvenog krsta saopštio je da smatra da je Ukrajina u građanskom ratu i pozvao obe strane da poštuju zakone rata pošto su civili na udaru.

Izvor: Tanjug

Default images

Ova formalna klasifikacija znači da bi učesnici u borbama između ukrajinskih snaga i proruskih aktivista na istoku zemlje eventualno mogli da budu krivično gonjeni zbog ratnih zločina na međunarodnim sudovima, preneo je AFP.

"Borbe u istočnoj Ukrajini nastavljaju da nanose štetu civilima, te pozivamo sve strane da se pridržavaju međunarodnog humanitarnog zakona, poznatog kao zakona o oružanom sukobu", saopštio je direktor operacija ICRC Dominik Stilhart.

"Ta pravila i načela primenjuju se na sve strane u nemeđunarodnom oružanom sukobu u Ukrajini i nameću ograničenja načina i metoda ratovanja koje one mogu da koriste", dodao je on.

Crveni krst koristi izraz "nemeđunarodni oružani sukob" za građani rat, podseća francuska agencija.

ICRC vodi računa o sprovođenju Ženevske konvencije, koja sadrži pravila o ponašanju u sukobima.

Ova organizacija podvlači da međunarodni zakon obavezuje zaraćene strane da poštuju i štite civilno stanovništvo i one koji ne učestvuju, ili više ne učestvuju, u neprijateljskim dejstvima, uključujući ranjene i zarobljene, koji se moraju tretirati dostojanstveno.

Crveni krst istice i da zakoni rata iziskuju preduzimanje "svih mogućih mera" u cilju potrage za telima poginulih, sprečavanja krađe njihovih ličnih stvari i izručivanja tela porodicama radi sahrane.

Stilhart danas treba da u Ukrajini razgovara o sukobu u toj zemlji, kao i o prebacivanju tela poginulih putnika malezijskog aviona koji je oboren na istoku Ukrajine.

ICRC je saopštio da sve strane u ukrajinskom građanskom ratu moraju da zaštite civile i preduzmu sve što je u njihovoj moći da tela žrtava iz putničkog aviona "Malezija erlajns", koji se u prošli četvrtak srušio na istoku Ukrajine sa 298 putnika i članova posade, budu pronađena i vraćena porodicama.

U saopštenju se navodi da međunarodno pravo zahteva od zaraćenih strana da prave razliku između vojnih ciljeva i civilnih objekata, kao i da zaštite civilno stanovništvo, ranjene, bivše borce i zarobljenike, preneo je Rojters.

"Ova pravila i principi se odnose na sve strane u oružanom konfliktu u Ukrajini, u kojem ne učestvuju druge zemlje, a ograničavaju sredstva i metode ratovanja koje koriste", izjavio je Stilhart.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: