Ponedeljak, 31.03.2014.

15:02

I u Liberiji otkrivena ebola

Svetska zdravstvena organizacija saopštila da su i u Liberiji otkriverna dva slučaja smrtonosnog virusa ebole, od koga je umrlo najmanje 78 ljudi u Gvineji.

Izvor: Tanjug

Default images

Na ispitivanje je poslato sedam uzoraka, uzetih u severnoj oblasti (Liberije) Foja koja se graniči sa jugom Gvineje, a ispostavilo se da su dva uzorka bila pozitivna na virus ebole.

"Ustanovljeno je da su umrle dve osobe, jedna 35-godišnja žena, preminula 21. maja i njen uzorak je bio pozitivan i jedan muškarac koji je umro 27. marta, ali je njegov uzorak bio negativan", navodi se u saopštenju WHO koje prenosi AFP.

Od kada je prvi put primećena 1976. godine u Kongu, od ove zarazne i smrtonosne bolesti do sada je umrlo skorto 1.600 ljudi, ali sada je ebola postala fatalna i na zapadu Afrike.

SZO u saopštenju objavljenom u Dakaru napominje se da se ne savetuje putovanja u Liberiju, Gvineju ili Siera Leone. Senegal je zatvorio granicu ka Gvineji upravo zbog pojave te bolesti.

Tropski virus ebole manifestuje se kroz hemoralgičnu groznicu, prouzrokuje bolove u mišićima, opštu slabost organizma, dijareju, otkazivanje organa i krvarenje.

Ministar zdravlja Gvineje izjavio su do sada registrovana 122 "sumnjiva slučaja" hemorralgične groznice, a među njima je 78 osoba koji su umrli od ebole.
Za sada nema leka ili vakcine protiv ove bolesti koju na ljude mogu preneti divlje životinje, a prenosi se i među ljudima posredstvom krvi, znoja i seksualnim kontaktom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Svet

Svet na ivici: Amerika ulazi u veliki rat?

Bajdenova administracija je sve više zabrinuta da bi se eskalacija sukoba i razmena raketa između Izraela i Hezbolaha mogla proširiti na čitav region, rekli su američki zvaničnici za CBS Nevs u petak.

22:13

15.6.2024.

1 d

Podeli: