Svet

Ponedeljak, 20.02.2012.

12:04

Kubanski emigranti kupuju kuće

Kubanci su počeli da ulažu novac u nekretnine i ta pojava registrovana je ne samo u Havani, već i u drugim gradovima te karipske zemlje.

Izvor: Danas

Default images

Promet nekretnina podstaknut je merama koje je vlada usvojila u cilju oživljavanja građevinskog sektora, ali i usvajanjem zakona kojim je, posle pola veka zatišja, stanovnicima „Crvenog ostrva“ ponovo omogućeno da kupuju i prodaju nepokretnu imovinu.

Ove promene su ocenjene kao najveći „manevar“ kubanskog predsednika Raula Kastra, otkako je pre tri godine preuzeo državno kormilo. Njegov režim se zalaže za razvoj privatnog preduzetništva i smanjenje državne kontrole nad posustalom ekonomijom, ocenjuje Njujork tajms.

Prethodnih pet decenija, kubanska komunistička vlada je zabranjivala prodaju nekretnina i „gvozdenom pesnicom“ kontrolisala građevinski sektor. Građani su mogli samo da razmenjuju nekretnine i to su činili kroz složene aranžmane i na crnom tržištu.

Vladale su nestašice građevinskog materijala, a birokratske procedure su trajale „u nedogled“. „Trgovci na crno su isporučivali građevinski materijal pod okriljem tame, a kupovina džaka peska bio je proces nalik kupovini droge“, piše Njujork tajms.

Ali, u protekla dva meseca, vlada je uvela brojne olakšice, te ponudila subvencije i kredite za kupovinu ili obnovu nekretnina. Na ulicama Havane mogu se videti ljudi kako farbaju fasade i proširuju svoje stare kuće.

Jedan Kubanac koji je ostvario „pristojnu“ zaradu popravkom mobilnih telefona izjavio je da planira da potroši oko 10.000 dolara na obnovu kuće u kojoj živi. Za kupovinu nekretnina uglavnom su zainteresovani kubanski emigranti, kao i Kubanci koji su u braku sa strancima, dok prodavci pokušavaju da prodaju mahom veće kuće.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"To više ni Amerika ne može da spreči"

Napuštanje američkog dolara kao jedine valute za trgovinu naftom nije iznenađujući potez Saudijske Arabije, jer Rijad odavno razmišlja o tome, praktično od 2018. godine kada su SAD uvele prve sankcije Kini.

21:46

15.6.2024.

20 h

Svet

Rusija pretekla Ameriku

Rusija je u maju pretekla Ameriku po količini izvezenog gasa u Evropu, prvi put nakon skoro dve godine, uprkos naporima regiona da se oslobodi zavisnosti od fosilnih goriva, piše “Fajnenšel tajms”.

14:27

16.6.2024.

4 h

Podeli: