Utorak, 22.07.2008.

19:25

Svedočio bivši portparol UN

Na suđenju trojici hrvatskih generala Gotovini, Čermaku i Markaču, svedočio bivši portparol UN u sektoru Jug Alun Roberts.

Izvor: Tanjug

Default images

Branioci trojice hrvatskih generala Ante Gotovine, Ivana Čermaka i Mladena Markača, kojima se sudi u Haškom tribunalu, tokom današnjeg ispitivanja pokušali su da dovedu u pitanje verodostojnost svedoka Aluna Robertsa, koji je optužio hrvatske snage za prekomerno gađanje Knina i zločine nad srpskim civilnim stanovništvom posle hrvatske vojno-policijske akcije "Oluja" 1995.

Branioci trojice generala pokušali su da dokažu da Roberts nije bio objektivan u obavljanju svog posla, iznoseći na sudu tekstove inostranih medija u kojima se govori isključivo o kršenju ljudskih prava srpskog stanovništva, ali ne i o položaju Hrvata koji su ostali da žive u sektoru pod kontrolom UN.

Odbrana je rekla da ima dokumente koji dokazuju da je Roberts posle "Oluje" pomogao grupi srpskih vojnika i dao im karte kako bi iz Hrvatske pobegli u BiH.

Roberts je rekao da je u svom poslu bio nepristrasan i da zadatak UN nije bio da štiti Srbe, već civilno stanovništvo u tim područjima, uključujući i Hrvate, pa je o tome redovno izveštavao međunarodne medije.

Branitelji su kao dokaz njegove pristranosti pokazali i video-snimak konferencije za medije koju je Roberts održao u štabu Srpske vojske Krajine, na što je svedok odgovorio da je njegov posao bio da prenese stavove UN i srpskoj zajednici u Kninu.

"Za sve je znao štab UN u Zagrebu i nije bilo nikakvog prigovora. Smatrali smo da sve dok obaveštavamo obe strane treba da nastavimo s tim", rekao je Roberts.

Gotovina je Robertsu prigovarao što barata pojmom "Krajina", umesto fraze "okupirani delovi Hrvatske", na šta je Roberts rekao da je mislio na Krajinu kao na region, a ne na republiku.

Roberts je besmislicom nazvao tvrdnje da su pripadnici UN obaveštajno sarađivali s vojskom Krajine, rekavši da su mobilni telefoni osoblja UN bili prisluškivani, a i on sam je pod nadzorom.

Suđenje trojici generala koji se terete za zločine za vreme i posle "Oluje" nastavlja se sutra, odnosno do kraja sedmice, posle čega sledi letnja pauza u radu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: