Sreda, 14.02.2024.

15:03

Subotičanima predstavljena izložba o vladarskoj zadužbini dinastije Nemanjić FOTO/VIDEO

U Subotici je ispred Gradske kuće, a povodom obeležavanja Sretenja - Dana državnosti Republike Srbije, otvorena izložba Muzeja grada Beograda "Vladarske zadužbine dinastije Nemanjić", koju su otvorili ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov i potpredsednik Pokrajinske vlade Branko Ćurčić.

Izvor: Tanjug

Subotičanima predstavljena izložba o vladarskoj zadužbini dinastije Nemanjić FOTO/VIDEO
Foto: TANJUG/ GRAD SUBOTICA/ bs

Zadužbine loze Nemanjić imaju dubok istorijski i duhovni značaj za Republiku Srbiju, i svedočanstvo su snage naše države, kao i vrednosti i kulture koju je naš narod očuvao tokom burne istorije, rečeno je prilikom otvaranja izložbe.

Žigmanov je istakao da zadužbine loze Nemanjić, imaju dubok istorijski i duhovni značaj za Srbiju i da su svedočanstvo snage srpske države, kao i vrednosti kulture koju je srpski narod čuvao i sačuvao sve do danas, tokom burne i duge istorije.

Prema njegovim rečima slavna tradicija srpske države, osim što nas nadahnjuje i inspiriše u svom svakodnevnom poslu, ona doprinosi i poštovanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda i temeljnih vrednosti našeg današnjeg društva.

"Demokratsko društvo, u čijem je središtu građanin sa garantovanim i ostvarenim ljudskim pravima, su principi i vrednosti koje današnja Republika Srbija, Vlada i predsednik, deli zajedno u ostvarenjima sa onim vrednostima koje su jednake svim modernim, demokratskim državama", rekao je Žigmanov.

Ćurčić je naglasio da je u vreme Nemanjića, srpska država doživela svoj procvat na geopolitičkom i kulturnom planu, i uživala ugled koji posle toga nije prevaziđen.

Kako je rekao manastiri su bili obeležje i tvrđave srpskog naroda, pored toga oni su bedemi srpske kulture od davnih prišlosti do današnjih dana i zato je ovo jedna od najvažnijih tema u istoriji i istoriji umetnosti Republike Srbije.

"Nemanja, tada vladar jedne male zemlje u nemirnom delu sveta, koju svojataju velikani kakvi su vizantijski car Manojlo Komnin i nemački kralj i car Svetog rimskog carstva Fridirih Barbarosa, poručivao je kroz Studenicu, da je Srbija pomalo zapadna i pomalo istočna, a najviše svoja i nezavisna", kazao je Ćurčić.

Panoi ilustrovani fotografskim materijalom posetiocima približavaju arhitektonska, slikarska i skulptorska dostignuća spomenika kulture, kao njihov istorijat.

Koncept izložbe osmišljen je tako da publici pobliže predstavi Bogorodičinu crkvu u Studenici, Žiču, Mileševu, Sopoćane, Gradac, crkvu Bogorodicu Ljevišku, Staro Nagoričane, Gračanicu, Dečane i Mateič.

Postavka će u gradu Subotici biti izložena još nekoliko narednih dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

23 h

Podeli: