Kako se treba nositi sa lošim vestima? "Morate sebi da priznate da ste u šoku"

Psihološkinja Nilu Ahmed kaže da su izbegavanje i poricanje dva uobičajena načina kako se nosimo s negativnim situacijama. Iako nam se to može činiti kao rešenje, dugoročno nije zdravo.

Izvor: B92

Utorak, 12.10.2021.

09:50

Kako se treba nositi sa lošim vestima?
Foto: Shutterstock/Rawpixel.com

- Izbegavanje i poricanje su vrlo korisni u neposrednoj situaciji jer nas mogu sprečiti da se preopteretimo. Međutim, s vremenom mogu postati problematični jer sprečavaju da se uistinu pozabavimo problemima - kaže.

S druge strane, opsesivno fokusiranje na stvar takođe neće učiniti ništa dobro.

- Razmišljanje na ovaj način može uzrokovati značajno povećanje nivoa anksioznosti - kaže terapeutkinja Sali Bejker i dodaje da je važno definisati stilove razmišljanja i utvrditi u koje nezdrave obrasce bismo mogli upasti.

- Prepoznavanje stila razmišljanja jedan je od prvih koraka za preuzimanje kontrole nad mislima - govori Bejker.
Nakon što saznate lošu vest, doktorka Nilu kaže da poduzmete ove korake:

- Prvo udahnite duboko da biste ostali prizemljeni. Nakon toga, priznajte šok, a ne pokušavajte da pobegnete od njega. Razmislite treba li vam više informacija. Izdvajanje vremena za dobijanje više informacija može pomoći u delotvornijem i primerenijem suočavanju s vestima. Nakon što saznate sve informacije, izdvojite vreme za prilagođavanje. Osećaji tuge, gubitka i besa su normalne reakcije. Ne žurite. Usporite. Dajte sebi dovoljno vremena. I zapamtite, ako se borite s prihvaćanjem loših novosti, nemojte se bojati potražiti pomoć stručnjaka - zaključuje Ahmed.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: