Sam u Japanu: Ministarstvo usamljenosti čuva veze među ljudima

Rad na daljinu i nedostatak društvenih okupljanja tokom borbe protiv koronavirusa učinili su da se ljudi u Japanu osećaju sve više pod stresom i usamljeno. Izolacija povezana sa pandemijom kriva je za prvi porast broja samoubistava u poslednjih 11 godina.

Zdravlje

Izvor: B92

Nedelja, 07.03.2021.

21:20

Sam u Japanu: Ministarstvo usamljenosti čuva veze među ljudima
Foto: Depositphotos/sepavone

U Japanu usamljenost pogađa različite starosne grupe, uključujući decu, mlade, žene i starije ljude, primećuje on, naglašavajući potrebu za temeljnim istraživanjem.

Izolacija se često može pogoršati tokom prirodnih i drugih katastrofa. Nakon njih mnogim starijim ljudima nije preostalo ništa drugo nego da se presele u privremeni smeštaj, gde su kasnije umrli u samoći. Takve "usamljene smrti", nazvane kodokuši, postale su glavna javna briga u Japanu.

Pandemija je stvari samo pogoršala. Ohrabreni da ostanu kod kuće i da izbegavaju gužve i bliske kontakte, stariji Japanci nenaviknuti da onlajn komuniciraju postali su još izolovaniji.

I mlađe, tehnološki napredne generacije bore se sa dugotrajnim udaljavanjem od društva. Zatvorene kancelarije i škole znače da imaju manje kontakata sa kolegama i prijateljima. Mnogi su takođe izgubili posao, dodajući i ekonomski stres.

Prepoznajući ozbiljan problem, premijer Jošihide Suga imenovao je prošlog meseca Tecuši Sakamotoa za ministra za usamljenost čiji će posao da bude da u vladi radi na planu ublažavanja socijalne izolacije građana.

"Žene se posebno osećaju izolovanije i suočavaju se sa sve većom stopom samoubistava", rekao je Suga i poručio Sakamotou da ispita problem i iznese sveobuhvatnu strategiju.

"Nadam se da ću promovisati aktivnosti koje sprečavaju usamljenost i socijalnu izolaciju i štite veze među ljudima", rekao je Sakamoto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: