Izostanci sa međunarodnih skupova

Premijer Crne Gore i predsednik crnogorskog parlamenta, Milo Đukanović i Ranko Krivokapić, učestvuju na međunarodnom forumu "Ujedinjena Evropa - lekcija za budućnost" koji se održava u Berlinu. Skupu će prisustvovati brojni evropski zvaničnici i zemalja regiona, ali ne i predstavnici Srbije. Kolika je šteta to što zvanični Beograd izostaje sa međunarodnih skupova, istraživala je Vesna Dobrosavljević.

Info

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.09.2004.

16:38

Default images

Osim Berlina, predstavnici Srbije propustili su još nekoliko prilika da razgovaraju sa kolegama iz regiona i EU. Premijer Koštunica letos je "zbog drugih obaveza" iznenada otkazao učešće na važnom skupu premijera Jugodistočne Evrope koji su u Austriji razmatrali situaciju na Balkanu i Kosovu, brži put ka EU i proširenje NATOa. Na taj skup nije mogao da ide ni potpredsednik vlade Miroljub Labus - tada je bio na odmoru.

Neodlazak predstavnika Srbije na međunarodne skupove u najmanju ruku je neozbiljno – kaže predsednica skupštinskog Odbora za evropske integracije, Ksenija Milivojević. Ona smatra da Srbija treba da ima svoje predstavnike i na međunarodnim skupovima nižeg ranga: "U poslednje vreme imamo sve više prisustvo predstavnika Kosova na raznim međunarodnim skupovima što je suprotno čak i Rezoluciji 1244 prema kojoj je Kosovo sastavni deo Srbije. Ne moram da govorim koliko je štetno za Srbiju da ona nema svoje predstavnike jer se onda njen glas ne čuje."

Ovog vikenda u Zagrebu je, uz prisustvo predsednika Hrvatske i BIH, ali ne i predsednika SCG, bio skup Igmanske inicijative. Više od 50 nevladinih organizacija iz 3 države zajedno sa predsednicma Mesićem i Tihićem, razmatralo je način poboljšanja saradnje, povratak izbeglica i oduzete imovine, kao i slobodu kretanja. Član saveta Igmanske inicijative, Rade Veljanovski, za B92 kaže da je predsednik Marović poslao pismo u kome stoji da je u poslednjem momentu bio sprečen da dođe u Zagreb: "Nama je bilo žao i pomalo nelagodno da predsednici Hrvatske i BiH tu jesu, a našeg predsednika nije bilo. Mi smo dobili nekakvo objašnjenje da je on sprečen, da ima neke druge poslove, ne možemo ulaziti u to šta se stvarno dogodilo, ali smo se osećali nelagodno što našeg predsednika nema."

Sastanak je veoma važna institucija u dipolmatiji i međunarodnim odnosima, kaže dugogodišnji diplomata Ljubiša Sekulić. Po njemu razlog za nedolazak pozvanih na međunarodni skup obično je demonstracija nekog nezadovoljstva: "Sastanak je neobično važna stvar i neobično je važno učešće, ali niko neće doći na sastanak pun neizvesnosti. Da li nedolazak loš po onog koji nije došao na sastanak ili po organizatora, to je pitanje, ali niko neće ići na sastanak ako očekuje osudu, teškoću."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

8 h

Podeli: