Info

Sreda, 25.12.2002.

10:18

Minut cutanja, salve optuzbi

Izvor: Kukiæ Ðuro

Default images

Danijel Koril, dvadesetcetvorogodisnji potpredsednik Skupstine opstine Sombor (volonter) ceo mesec izlozen je kritikama, optuzbama, neprijatnim pitanjima, cestim razgovorima sa novinarima, demantovanjima. Prica je pocela ovog meseca na sednici SO kada je odbornik Goran Bulajic (DSS) pitao ko je bio u opstinskoj delegaciji, 18. i 19. novembra, u Bizovcu kod Osijeka i da li je odao pocast zrtvama "srbo - cetnicke agresije", Koril je odgovorio da je prvog dana bio sam i da je ustao da minutom cutanja oda postu zrtvama vukovarskog krvoprolica".

Reagovalo je potom Udruzenje ratnih vojnih invalida u Somboru pitanjem, "Ko je napadao, a ko cuvao svoja ognjista", sugerisuci mladom potpredsedniku da ce mu najbolji odgovor dati broj izbeglih i prognanih lica, kao i zrtve rata od 1990. do 1999. godine, te spomen-obelezje "pred vratima opstine Sombor gde gospodine Koril ne zasluzuje da bude potpredsednik SO". "Ravnogorski pokret Draze Mihailovica" osudio je "nedavni postupak Daniela Korila", a reagovanje je zavrseno pitanjem, "da li mozda treba da se izvinjavamo onima koji su nas i u prosla dva rata klali?" Obracanje javnosti Danijela Korila pute lokalne RTV Spektar, SPO je ocenio kao pokusaj da "opravda svoj cin odavanje poste poginulim u bizovackim Toplicama, a jasno je rekao na koje je zrtve mislio i ko su za njega zlocinci.

Zaboravio je na doprinos grada, ciji je potpredsednik, u zbrinjavanju ljudi koji su zrtve secesionizma i mrznje hrvatske hadezeovske vlasti, zaboravio je i zrtve pored cijeg spomenika prolazi svakodnevno, a kojima nije odao postu". SPO je zatrazio ostavku Danijela Korila na funkciju potpredsednika SO. Od odbornika i potpredsednika SO, clana LSV, izabranog na podrucju MZ "Mlake" ogradio se i Savet MZ, "a povodom njegovih ucestalih istupa u javnosti u vezi poslednjih ratnih desavanja u neposrednom okruzenju". Uz apel da ne narusava skladne medjunacionalne odnose u nasoj sredini, Korilu je savetovano da, ukoliko mu je ispod casti da se bavi problemima gradjana Sombora i svoje izborne jedinice, da podnese ostavku na mesto odbornika i potpredsednika SO i "potrazi angazman u domovini koja mu je draza".

- U Bizovcu sam bio na medjunarodnoj konferenciji o prekogranicnoj saradnji u jugoistocnoj Evropi i na njenom pocetku ustao sam, kao i predstavnici Beca, Novog Sada, dva predstavnika izvrsnog veca Vojvodine, da odam postu zrtvama vukovarskog krvoprolica - kaze za Danas Daniel Koril. Moj stav o poslednjim ratovima indentican je, naravno, stavu stranke kojoj pripadam, Lige socijaldemokrata Vojvodine. Ovo sto mi se dogadja je nepostena politicka igra, u kojoj se ne biraju sredstva. Jedino sto sebi zameram jeste sto kada je postavljeno odbornicko pitanje nisam decidnije naglasio da se nisam poklonio zrtvama srbo - cetnicke agresije, jer o tome nije ni bilo reci - kaze on.

Miodrag Sekulic, predsednik IO SO Sombor rekao je lokalnim novinarima da bi i sam odao pomen zrtvama vukovarske tragedije, ali ukoliko je Koril ustao i odao pomen zrtvama srbo-cetnicke agresije, onda mu nije mesto u lokalnoj samoupravi.

- Trazicemo tonski zapis sa tog dogadjaja i utvrditi sta je bilo - zakljucio je Sekulic.

Gradski odbor LSV u Somboru jos nije javno reagovao. Nezvanicno, ceka se tonski zapis. U odbranu Korila zasad je jedino javno ostao dr Gojko Miskovic, predsednik NVO Otvoreni licej - "Napadati Korila ili bilo koga drugog zbog toga sto je odao pocast zrtvama bilo koje nacionalnosti - potpuno je nekorektno - kaze on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija: Kinezi, nerazumni ste

Veliki sporazum o gasovodu između Rusije i Kine navodno je u zastoju zbog onoga što Moskva smatra "nerazumnim zahtevima Pekinga u pogledu cena i nivoa snabdevanja".

8:35

3.6.2024.

1 d

Podeli: