Petak, 16.02.2024.

12:28

Umro Aleksej Navaljni

Ruski opozicionar Aleksej Navaljni umro je u zatvoru, saopštilo je Regionalno odeljenje kazneno-popravne službe.

Izvor: B92

Umro Aleksej Navaljni
Tanjug/AP Photo/Pavel Golovkin, File

"Dana 16. februara ove godine, u popravnoj koloniji broj 3, osuđenik Navaljni A. A. se posle šetnje osećao loše, ubrzo je izgubio svest. Odmah su stigli medicinski radnici iz ustanove i pozvana je ekipa hitne medicinske pomoći", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da su lekari pokušali da ga reanimiraju, ali da, nažalost, nisu uspeli da ga spasu.

Podsetimo, najglasniji kritičar Kremlja Aleksej Navaljni je po dolasku na aerodrom Šeremetjevo u Moskvi, 17. januara 2021. godine, priveden.

Takođe, podsetimo, Navaljni je pre hapšenja boravio u Nemačkoj, gde je prebačen u avgustu, pošto mu je naglo pozlilo tokom leta avionom u Sibiru. Laboratorije u zapadnoj Evropi zaključile su da je Navaljni otrovan nervnim agensom iz porodice novičoka.

Nakon što je priveden 2021. godine, u martu 2022. osuđen na devet godina zatvora zbog navodnog nepoštovanja suda i pronevere. Mađutim, u avgustu prošle godine sud mu je produžio zatvorsku kaznu na 19 godina i poslao ga u ustanovu sa strožim, "posebnim režimom".

Pročitajte još:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Hronika

MUP se oglasio o slučaju ubistva Danke Ilić

Pripadnici MUP-a, Sektora unutrašnje kontrole, po nalogu Višeg javnog tužilaštva prikupljaju informacije i utvrđuju činjenice i okolnosti pod kojim je u Policijskoj upravi u Boru preminuo D. D. osumnjičen u slučaju ubistva male Danke, saopštio je MUP.

9:45

11.5.2024.

1 d

Podeli: