Sreda, 24.01.2024.

19:41

Počelo je. 90.000 vojnika je krenulo

Američki desantni brod Ganston Hol isplovio je danas iz luke Norfolk i označio početak najvećih vojnih manevara NATO još iz vremena Hladnog rata.

Izvor: Tanjug

Počelo je. 90.000 vojnika je krenulo
EPA/Tomasz Waszczuk POLAND OUT

Ovo su saopštili zvaničnici severnoataltske alijanse.

Oko 90.000 vojnika iz Sjedinjenih Američkih Država i drugih savezničkih zemalja članica NATO učestvovaće u vojnoj vežbi nazvanoj Pouzdani branilac 2024 koja će trajati do maja ove godine, prenosi Rojters.

U manevrima NATO će učestvovati oko 50 brodova, od nosača aviona do razarača, više od 80 borbenih aviona, helikoptera i dronova i najmanje 1.100 borbenih vozila uključujući 133 tenka i 533 pešadijska borbena vozila.

Kako navode iz NATO uvežbavaće se sprovođenje regionalnog plana severnoataltske alijanse na čijoj izradi se radilo decenijama, sa detaljima osmišljenim da se odgovori na eventualni ruski napad.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: