Ništa od rata; Dogovor postignut

Gvajana i Venecuela saglasile su se da izbegavaju upotrebu sile i da ne eskaliraju napetosti u svom dugotrajnom sporu oko naftom bogate oblasti Eskibo.

Izvor: B92

Petak, 15.12.2023.

07:40

Ništa od rata; Dogovor postignut
Tanjug/AP Photo/Matias Delacroix

To je rečeno nakon sastanka predsednika Venecuele Nikolasa Madura s gvajanskim liderom Irfanom Alijem.

Dve zemlje su u zajedničkom saopštenju navele da "neće pretiti ili koristiti silu jedna protiv druge ni pod kakvim okolnostima i da će se uzdržati, bilo rečima ili delima od eskalacije sukoba", prenosi Rojters

"Bio je plodan i intenzivan dan, u trenucima napet, ali smo mogli da govorimo iskreno", rekao je Maduro po povratku u Venecuelu i tom prilikom zahvalio je Aliju na "iskrenosti i spremnosti da vodi dijalog".

Gvajanski predsednik izjavio je da njegova zemlja ne traži rat, ali zadržava pravo da sarađuje sa saveznicima na zaštiti svoje teritorije, i ponovio je da se spor mora rešiti uz pomoć Međunarodnog suda pravde, koji Madurova vlada ne priznaje.

Eskibo je deo Gvajane, ali je tokom poslednjih godina Venecuela ponovila svoje navodno pravo na tu teritoriju nakon otkrića velikih zaliha nafte i gasa.

Napetosti su eksalirale ranije ovog meseca nakon što je velika većina glasača u Venecueli na referendumu odabrala pripajanje Eskiba toj zemlji i odbacila nadležnost Međunarodnog suda pravde koji nadgleda spor.

Nakon referenduma, lideri dve zemlje dogovorili su dijalog na ostrvu Sent Vinsent, kojem su prisustvovali i i premijeri Barbadosa, Dominike i Trinidada i Tobaga.

Pročitajte još:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: