Kineski "džavelin": TS-01 je ubica tenkova

Dizajneri tenkova su se oduvek borili sa izazovom poboljšanja napada tenka uz jačanje njegove odbrane od protivtenkovskih projektila.

Izvor: B92

Nedelja, 03.12.2023.

09:27

Kineski
Foto: Epa/NAKE BATEV/Ilustracija

Čak i tako, prastaro pitanje krajnje zaštite ostaje kamen spoticanja. Kao odgovor na ovu prepreku, Kina je osmislila rešenje sa Tieshui-1 [TS-01], nazvanom "ubica tenkova". Ovo predstavlja revolucionarnu primenu naprednih koncepata i tehnologije.

Ovaj "ubica tenkova" može da otkrije tenk sa udaljenosti od 3.500 metara i može precizno da ga pogodi sa udaljenosti od čak 2500 metara.

Kina je predstavila oružje nazvano Tieshui-1 na avio-salonu u Džuhaju.

Oružje je lako za korišćenje, sa niskim troškovima. Zanimljivo je i da raketa poseduje sistem "pali i zaboravi", jer je sposobna da se samostalno kreće do cilja nakon lansiranja.

Sistem nišana ima impresivan domet od 3000 do 3500 metara. Ovaj ekspanzivni domet omogućava protivtenkovskom raketnom sistemu Tieshui-1 da odmah otkrije bilo koji tenk u njegovoj blizini i brzo neutrališe pretnju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: