Reke se vraćaju u korita u Šapcu i Loznici, sistem protiv poplava u Lučanima funkcioniše

Sve reke i potoci na području Mačvanskog okruga od jutros su se vratile u svoja korita, a jučerašnje padavine na ovom području nisu izazvale veće probleme.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, gallofoto
Foto: Depositphotos, gallofoto

Ovo je potvrdio za Tanjug komandant Okružnog štaba Željko Marjanović.

On je ponovio da je od juče na teritoriji grada Loznica i osamnaest mesnih zajednica na području Šapca, opštinama Vladimirci i Koceljeva uvedena vanredna situacija, kako bi se sanirale posledice štete nastale zbog velike količine padavina.

Sve reke, među kojima su Dobrava, Jadar, Tamnava i Drina od jutros su u blagom padu, dok je Sava kod Šapca u blagom porastu zbog ulivanja pritoka, ali i dalje iznad granice redovne odbrane od poplava.

Sve lokalne samouprave dužne su da formiraju komisije koje će popisati nastalu štetu, kako bi bila nadoknađena.

Marjanović je napomenuo da padavine najavljene za danas, prema prognozi, ne bi trebalo da izazovu nove posledice, jer količina, kako prognozira RHMZ nije ni približna onim od utoka kada je veći deo teritorije Mačvanskog okruga pretrpeo štetu.

Sistem protiv poplava u Lučanima funkcioniše

U Dragačevu je i prvi junski dan osvanuo kišovit, ali ovoga puta veća poplava zaobišla je opštinu Lučane. "Ono što je dobra stvar kod ovog nevremena je da je sistem protiv poplava, u koji je Vlada Srbije pre nekoliko godina investirala kod nas u Lučanima, funkcionisao kako treba.

Rekla Bjelica je u svom koritu i nemamo oštećenih i poplavljenih stambenih i poslovnih objekata. Velika šteta naneta je nekategorisanim putnim pravcima pre svega u Mesnim zajednicama Goračići, Guberevci, Dljin, Puhovo i Lučani", rekao je Milivoje Dolović predsednik opštine Lučani.

Zahvaljujući brzoj reakciji protivgradnih strelaca na teritoriji Dragačeva, ovoga puta grad nije uništio poljoprivredne kulture kao što je to bio slučaj prošlog leta.

"Protivgradne stanice su dejstvovale na vreme. Samo u toku jednog dana ispaljeno je više od 49 raketa, a 94 rakete ispaljene su od početka protivgradne zaštite, odnosno od 15. aprila", rekao je Dolović. Sistem odbrane od poplava biće u pripravnosti i narednih dana zbog najavljenih kiša na području zapadne Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 117 idi na stranu