Vojska gubi, haos s mobilizacijom, raspad sistema u Kremlju... Srećan rođendan, "sam si kriv"

Teški porazi na bojnom polju, poniženje zbog gubitka teritorija, fijasko mobilizacije, to je situacija u kojoj je Putin i za koju može zahvaliti sam sebi.

Izvor: index.hr
Podeli
EPA-EFE/GAVRIIL GRIGOROV/SPUTNIK/KREMLIN
EPA-EFE/GAVRIIL GRIGOROV/SPUTNIK/KREMLIN

Ruski predsednik našao se još više sateran u kut, sa sve manje prostora za manevrisanje. Putin inače danas slavi 70. rođendan, a “slavlje” će proći u senci sve ozbiljnijih znakova da se njegova dvadesetdvogodišnja vlast drma ili barem da se u redovima režima javlja sve veći raskol.

Već su i režimski mediji počeli javno da prozivaju rusko vojno i političko rukovodstvo, a jedna istaknuta novinarka čak je istakla: "Drugovi generali, molim vas, nemojte sramotiti ovu himnu, našu veru i našu očajničku želju da zadržimo ove teritorije i vratimo se u normalu kao još veća Rusija.

Još je neverovatnija kritika je ona koja je došla od poslanika ruske Dume Andreja Kartapoljova u Solovjovljevoj emisiji na račun notorno lažnih izveštaja ministarstva odbrane: "Prvo, moramo da prestanemo da lažemo... "

U međuvremenu, sve je više naznaka da se Putin i njegov režim spremaju da svale svu krivicu za katastrofalni ratni neuspeh na ministra obrane Sergeja Šojgua, koji je već 10 godina na toj poziciji, iako za razliku od prethodnika ne dolazi iz redova vojske.

Zamenik načelnika okupatorskih vlasti u Hersonskoj oblasti Kiril Stremousov otišao je još dalje i u videoporuci poručio Šojguu kako bi trebalo da presdi sam sebi.

Ali, da li su to znaci da se Putinu sprema konačni pad? Hrvatski spoljnopolitički analitičar Denis Avdagić kaže za Index.hr da postoji jedna zajednička stvar kod svih Kritika, a to je da ne diraju Putina, direktno. “Prerano je govoriti da je Putin gotov", istakao je on.

Teoriju da će Putin pak žrtvovati Šojgua i tako sa sebe sprati odgovornost za ratni fijasko Avdagić takođe smatra nerealnom, iako se "u Rusiji ništa ne može isključiti".

"Čini mi se da i dalje čekamo najgori trenutak ove agresije. Nadam se da neće biti ono čega se većina nas boji, a to je upotreba bilo kakvog nuklearnog oružja, pa i taktičkog", rekao je on, pa dodao: “To bi u potpunosti promenilo priču, izolovalo bi Putina, ali bi i u moralnom smislu ponizilo sve one koji su podržavali taj režim."

Na pitanje može li Putin ostati na čelu Rusije nakon eventualnog poraza u Ukrajini, Avdagić kaže: "Ne. Iluzorno je uopšte smatrati da on to može preživeti."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 587 idi na stranu