SAD šalju vojsku na Kosovo: Stižu specijalci?

SAD će uskoro poslati oko 300 vojnika Nacionalne garde Indijane u misiju usredsređenu na osiguranje bezbednosti građana tzv. Kosova, prenosi Stripes.com.

Izvor: Kosovo online
Podeli
EPA-EFE/DAREK DELMANOWICZ POLAND OUT
EPA-EFE/DAREK DELMANOWICZ POLAND OUT

Borbeni tim 76. pešadijske brigade 38. pešadijske divizije, koji uključuje oko 20 vojnika iz severozapadne Indijane, napustio je kamp Aterberi u subotu kao Task Force Nighthavk i prvobitno se zaustavio u Nemačkoj na putu za tzv. Kosovo.

Kada stignu na Kosovo, vojnici operativne grupe će predvoditi Regionalnu komandu Istok pod nadležnošću NATO u podršci Operaciji "Zajednički čuvar", multinacionalnoj misiji koja održava slobodu kretanja za sve građane Kosova od 1999. godine.

"Muškarci i žene ove brigade radiće na tome da nezavisnost i suverenitet Kosova ostanu jaki i da se ostvari naš kolektivni cilj da nezavisne, multietničke države mirno koegzistiraju na Zapadnom Balkanu", rekao je general-major Dejl Lajes.

"Naše raspoređivanje pokazuje rešenost Amerike da brani suverenitet slobodnih i demokratskih nacija poput Kosova", dodao je on.

U pitanju je 31. rotacija vojnih snaga Sjedinjenih Država sa sedištem u kampu Bondstil na Kosovu.

U Regionalnoj komandi Istok služe i trupe iz Poljske, Letonije, Švajcarske, Turske, Slovenije, Grčke, Mađarske i Italije.

Pukovnik Kris Mejbis, rekao je tokom ceremonije odlaska u petak da vojnici Nacionalne garde Indijane "predstavljaju najbolje što Sjedinjene Države mogu da ponude".

"Svi koji ovde sede su ambasadori Sjedinjenih Država i predstavnici države Indijane. Ne mogu da budem ponosniji na ovaj tim", rekao je Mabis.

Mejbis je takođe zahvalio porodicama vojnika što su omogućili članovima njihovih porodica da predstavljaju Indijanu i Sjedinjene Države i služe ljudima kojima je to potrebno, daleko od kuće.

Pre nego što su krenuli u inostranstvo, članovi operativne grupe učestvovali su u obuci u kampu Aterberi, u blizini Indijanapolisa, o oružju, nesmrtonosnom oružju, praćenju veze, operacijama patrola, saobraćajnim nesrećama i načinu interakcije sa vladinim i nevladinim subjektima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 56 idi na stranu