Erdogan ima jasan cilj: Turska će se umešati?

Ankara ima ambiciozan cilj da služi kao posrednik između Moskve i Kijeva, ali njen otvoreno proukrajinski stav neće joj to dozvoliti, rekao je Andrej Kortunov.

Izvor: Novosti
Podeli
EPA-EFE/MYKOLA TYS
EPA-EFE/MYKOLA TYS

Kornunov je istakao da Turska ulaže velike napore u pokušajima da poveća svoju ulogu u procesu rešavanja ukrajinskog sukoba.

"Erdogan pokušava da ostvari još veći uspeh od onoga koji je postignut u vezi sa ukrajinskim izvozom žitarica. Turska diplomatija je u tom pogledu odigrala značajnu ulogu. Mislim da se Erdoganove ambicije protežu daleko dalje od ovog dogovora. Naravno, on bi želeo da iskoristi prednost ovog uspeha kako bi se postigao napredak u širem spektru pitanja", rekao je Kortunov.

S tim u vezi, mogu se očekivati neki aranžmani za razmenu ratnih zarobljenika između dve strane, međunarodno praćenje situacije u nuklearki Zaporožje, kao i pokušaj Turske da bude domaćin rusko-ukrajinskog samita.

"Ovo poslednje u ovom trenutku, naravno, ne izgleda baš realno, ali je ipak sasvim moguće da Erdogan ima takve nade. Kada govorimo o rusko-ukrajinskom sukobu, Turskoj će biti teško da igra ulogu objektivnog i nepristrasnog posrednika. Stav Turske je formulisan prilično jasno: ona je proukrajinska, i tako je barem od 2014. godine. Stoga je teško očekivati da će Erdogan biti nepristrasan u odnosu na Putina i Zelenskog. Istanbul može biti mesto pregovora, ali nisam siguran da će Turska moći da igra ulogu o kojoj govori predsednik Erdogan", objasnio je Kortunov.

Sve o ratu u Ukrajini iz minuta u minut pratite ovde.

Prema njegovom mišljenju, najnovija inicijativa Turske da obnovi infrastrukturu Ukrajine proizilazi iz njene namere da da podsticaj sopstvenoj građevinskoj industriji.

Međutim, analitičar je skrenuo pažnju na niz prepreka u ovoj oblasti.

"Pitanje je kada će to zaista biti moguće uraditi i ko će to platiti. Jasno je da će mogućnosti Ukrajine biti veoma ograničene, dok će potrebna finansijska sredstva biti značajna. Turska neće moći da ih obezbedi. Neke dodatne subvencije će morati da se traže od Evropske unije", zaključio je Kortunov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 593 idi na stranu