Direktni sukob? Vučić: "Imaćemo gori svetski rat nego što je bio" VIDEO/FOTO

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti sa Andrićevog venca, gde govorio o svim najaktuelnijim temama.

Izvor: B92

Subota, 25.06.2022.

08:10

Direktni sukob? Vučić:
FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ nr

Predsednik se na samom početku obraćanja osvrnuo na situaciju sa radnicima Fijata, a potom na dešavanja u Ukrajini.

"Kako rat u Ukrajini, dobija na zamahu, tako je situacija i politička i ekonomska u svetu sve komplikovanija, posebno imajući u vidu da su snage Rusije u naletu i da su sve snažnije. I svi oni koji su govorili da će biti drugačiji rezultat ratnih zbivanja, jasno je danas da nisu u pravu, to donosi i drugačije okolnosti vezane za ekonomsku situaciju u Evropi i Srbiji. Ta situacija je ozbiljnija od one koju mi vidimo", rekao je.

Predsednik je rekao da je situacija ozbiljna, i da u razgovorima sa predstavnicima EU i zemalja regiona pronađu rešenje za jesen i zimu.

Vučić je istakao da je sve više novozaraženih osoba u inostranstvu, i zamolio građane da jedan deo letovanja provedu u Srbiji, i građanima obezbedio vaučere.

Takođe, predsednik je saopštio da će primiti četvrtu dozu vakcine.

Vučić se osvrnuo i na događaje iz Brisela.

"Nije mi bila laka pozicija u Briselu. 16 predsednika je u Briselu govorilo o tome da treba da se uskladimo sa sankcijama Rusiji. Ko god misli da je to lako čuti, slušati - nije. To jeste naš posao, ali ne treba da odemo u drugu krajnost i pomislimo da možemo da nađemo zamenu za EU tržišta ili bolje partnere i bolji politički put", rekao je.
  • Nakon zavšrenog govora, predsednik je odgovarao na pitanja novinara.
Predsednik Vučić je, na pitanje da li je fer što su status kandidata dobili Ukrajina i Moldavija, rekao da je Srbija u decembru dobila klaster od EU, i da nije bilo fer očekivati da sada dobijemo datum o pregovorima sa EU. "Mi smo recimo daleko odmakli dalje od Severne Makedonije i Albanije. Ja se nadam da mi u decembru možemo da napredujemo i otvorimo novi klaster. U skladu sa tim treba postmatrati i Makronovu inicijativu o Evropskoj političkoj zajednici. Ideja je da čim otvorimo klastere možemo dobijati više novca, ali i učestvovati u izgradnji političkog sistema te zajednice", istakao je on.

Rekao je i da se on ne nudi da rešava probleme koji se ne tiču njega i Srbije, i da je za nas bilo važno da nas čuju u Briselu, i da imamo mnogo toga da uradimo.

"I moram da kažem da su u ovoj kritici i svemu birali reči i način na koji su to radili. Jer ja znam koliki je bes prema nama mnogih od njih. Mnoge zemlje EU su u direktnom ratu protiv Rusije. Šalju haubice, avione, S-300 Ukrajini, i šta mislite kako će da se odnose prema nama. Oni nisu u našim cipelama kao što mi nismo u njihovim, i zato je naša pozicija izuzetno teška. Hoće li biti lakša? Pa neće", kazao je.

Dodao je da je u Briselu jasno rekao da neće da ocrni nikoga drugog iz regiona, i da neće da učestvuje u igrama određenih faktora.

"Zato je Otovreni Balkan strašno važan, i zato sam podržao našu braću i prijatelje, koji su imali velika očekivanja, a ta očekivanja nisu ispunjena. Pre svega mislim na Makedonce koji su očekivali odobrenje bugarskog parlamenta", kazao je predsednik.

Vučić je ponovio da su određene zemlje EU u direktnom ratu protiv Rusije, i da Balkan ove godine na samitu nije bio velika tema.
Foto: Printskrin/B92 TV
"Velika vest je bila Ukrajina. Ja kao đavolji advokat sam imao jedno pitanje koje neću ponoviti javno. Pitanje na koje je veoma teško odgovoriti kada su u pitanju Moldavija i Ukrajina, posebno Ukrajina. Nama su decenijama govorili da njima ne treba novi Kipar u Evropi. A sada vidite da mogu da dobiju i tri Kipra, četiri Kipra. To vam govori da je politika uvek bila dominantna i presudna. Viktor Orban je rekao da smo u ekonomskom smislu Srbija i Crna Gora mnogo spremnije da budu deo EU. Ali koga to briga". rekao je.
  • Odgovor Aljbinu Kurtiju
On je govorio i o provokativnim izjavama Aljbina Kurtija, koji je ponovio da traži međusobno priznanje, i da će on priznati Srbiju.

"Nama su decenijama govorili, i imali smo pregovarački okvir, a sada Kurti traži da se to na silu menja. Čuj on će da prizna Srbiju. Da nije smešno bilo bi tužno, a ovako čovek mora da se osmehne. Strašno nam je potrebno njegovo priznanje, niko nas u svetu ne priznaje" rekao je Vučić.
  • O Veljku Belivuku: "Uhapšeni su radom naših službi"
Takođe, predsenik je prokomentarisao kriminalnu grupu Veljka Belivuka i samog Belivuka.

"Kompletna Belivukova mafija je uhapšena radom naših službi, tada nismo imali nijedan otvoren skaj telefon. To je zahtevalo veliku hrabrost da se neko zavuče ispod automobila, zakače bubice... to smo sve mi radili. Ali, mi u potpunosti sarađujemo sa stranim službama. Što se tiče svih ostalih optužbi oko prisluškivanja ja verujem u naše insitucije. Dobio sam prisluškivane svoje razgovore, znam da su me slušali. To je za mene užasna stvar ali mi ne pada na pamet da se time bavim. Nek se time bave insitucIje, sad je to na tužilaštvu i sudovim", istakao je.
  • "Imaćemo gori svetski rat"
Još jednom se osvrnuo na događaje u Ukrajini.

"Ne bude li se, kad bude to oko Donbasa završeno, uspostavio mir - imaćemo gori svetski rat nego što je bio", naglasio je.
Pre obraćanja, predsednik je primio delegaciju predstavnika radnika kompanije Stelantis Kragujevac, u čijem sastavu posluje kragujevačka fabrika Fijat.

Sastanak je održan od 9.00 časova u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika republike, saopštila je Služba za saradnju s medijima predsednika Republike.

Radnici Fijata održali su protest pre dva dana i zatražili da se ispune njihovi zahtevi, i to pre svega da oni koji ne žele da rade u Fijatovim fabrikama u inostranstvu mogu da zadrže posao u Kragujevcu, kao i da se za one koji ostanu bez posla postigne dogovor o višim otpremninama.

Pročitajte još:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: