I Danci bi da menjaju politiku izuzeća: Evropa pozdravlja "istorijsku odluku"

Nakon današnjeg referenduma sve ukazuje na to da je Danska spremna da se pridruži odbrambenoj politici Evropske unije.

Izvor: B92

Sreda, 01.06.2022.

21:35

I Danci bi da menjaju politiku izuzeća: Evropa pozdravlja
EPA/EFE/CLAUS BECH

Takođe, spremni su da prodube vojne veze kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu, pokazuju rezultati ankete javnog emitera DR.

U anketi objavljenoj posle zatvaranja biračkih mesta navodi se da 69 odsto Danaca koji su izašli na referendum podržava zajedničku bezbednosnu i odbrambenu politiku EU, prenosi Rojters.

Protiv je bio 31 odsto ispitanih birača, pokazuju rezultat ankete DR.

Danci su se danas na referendumu izjašnjavali o tome da li da se ukine 30-godišnje izuzeće iz odbrambene i bezbednosne politike EU.

Danska je jedina članica EU za koju važi takvo izuzeće, ali kao i njeni susedi, Švedska i Finska, ponovo procenjuje svoju bezbednosnu politiku otkako je Rusija pokrenula rat protiv Ukrajine, preneo je ranije Bi-Bi-Si.

EU pozdravila odluku Danaca na referendumu

Predsednici Evropskog saveta i Evropske komisije, Šarl Mišel i Ursula fon der Lajen, pozdravili su večeras ''''istorijski izbor'''' Danaske, čiji su građani na referedndumu velikom većinom glasali za ukidanje dosadašnjeg izuzimanja te zemlje iz bezbednosne i odbrambene politike EU koji je bio na snazi 30 godina.

”Ovakva odluka je na dobrobit Evrope, a učiniće da građani i Danaske i EU budu bezbedniji i sigurniji”; poručio je Šarl Mišel na Tviteru.

Do referenudma u Danaskoj o priključivanju zajedničkoj bezbednosnoj i odbrambanoj politici došlo je nakon početka rata u Ukrajini.

Izlazne ankete procenjuju da je između 67 i 69 procenta onih koji su glasali bilo ”za” prekid izuzeća zemlje iz zajedničke evropske odbrane.

”Pozdravljam sanžnu poruku posvećenosti našoj zajedničkojbezbednosti koju su Danci dans poslali. Danaska stručnost u odbrambenom je vrlo cenjena. Uverena sam da će i EU i Danaska imati dobrobiti od ove odluke”, napisal je fon der Lajen na Tviteru.

Danska će svojim ulaskom u zajedničku bebednosnu i odbrambenu politiku moći da učestvuje u zajedničkim vojnim operacijama EU i da sarađuje na razvoju i sticanju vojnih sposobnosti unutar EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Podeli: