Lavrov stiže u Srbiju?

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov dolazi u Beograd u utorak 7. juna, prenose mediji.

Izvor: Novosti
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

On će imati niz sastanaka sa srpskim državnim vrhom, a očekuje se da se tokom susreta sa predsednikom Aleksandrom Vučićem na stolu nađu sve goruće teme, od dešavanja u Ukrajini i pozicije Srbije prema ovoj krizi, preko situacije u regionu i ekonomske saradnje u svetlu sankcija koje je Zapad uveo Moskvi.

Ovo je prva poseta jednog visokog ruskog zvaničnika Srbiji od izbijanja ukrajinske krize i do nje dolazi u trenutku kada Evropska unija priprema najžešći paket sankcija, kojima se naša zemlja do sada, kao jedina u Evropi, nije pridružila, a zbog čega trpi ogromne pritiske.

Dolazak Lavrova biće prilika i da se dodatno pojasne pozicije Moskve kada je reč o Kosovu i Metohiji, s obzirom na nedavne izjave ruskog predsednika Vladimira Putina i drugih predstavnika ruske države, koji su situaciju u Donbasu poredili sa južnom srpskom pokrajinom.

Tema će sigurno biti i Bosna i Hercegovina, odnosno pritisci kojima je izložena Republika Srpska.

U planu je bilo da Lavrov poseti i BiH, ali to neće moći da uradi s obzirom na to da se Sarajevo nedavno priključilo sankcijama EU protiv Moskve, a od kojih se ogradilo rukovodstvo Republike Srpske navodeći da je odluka doneta nelegalno, prenose mediji.

Inače, ministar Lavrov trebalo bi da prisustvuje i prijemu povodom Dana Rusije, koji će 7. juna organizovati Ruska ambasada u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 68 idi na stranu