Makron ponudio rešenje za rat – Zelenski: "Ne prihvatamo"

Francuski predsednik Emanuel Makron zatražio je od Ukrajine da učini ustupke u pogledu svog suvereniteta, potvrdio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Izvor: B92

Petak, 13.05.2022.

17:22

Makron ponudio rešenje za rat – Zelenski:
Foto: Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky, File

Kako prenosi Politiko, Makron je zatražio to od Ukrajine, da bi "pomogao ruskom lideru Vladimiru Putinu da sačuva svoj obraz".

U intervjuu za italijansku nacionalnu televiziju RAI, Zelenskog su pitali o Makronovom komentaru koji je dao početkom sedmice o tome kako Evropa mora da izbegne da ponizi Putina.

"Želimo da ruska vojska napusti našu zemlju, mi nismo na ruskom tlu", bio je izričit Zelenski.

"Ne želimo da pomognemo Putinu da sačuva svoj obraz tako što ćemo platiti svojom teritorijom. To bi bilo nepravedno", podvukao je on.

Zelenski je dodao da Ukrajina nikada neće priznati rusku aneksiju Krima.

"Makron je uzaludno tražio izlaz za Rusiju", poručio je on.

Jelisejska palata je odbacila navode Zelenskog.

"Predsednik Republike nikada nije razgovarao ni o čemu s Vladimirom Putinom bez saglasnosti predsednika Zelenskog i nikada nije tražio od predsednika Zelenskog bilo kakav ustupak. Uvek je govorio da je na Ukrajincima da odluče o uslovima svojih pregovora s Rusima", rekao je zvaničnik Jelisejske palate danas.

U govoru na završnoj ceremoniji Konferencije o budućnosti Evrope u ponedeljak, Makron je rekao: "Evropa nikada ne sme da se preda iskušenju poniženja niti duhu osvete po pitanju ruskog rata protiv Ukrajine".

Makron je takođe rekao i: "Kada se mir vrati na evropsko tlo, moraćemo da izgradimo nove bezbednosne garancije". Ovo je pročitano kao pokazatelj toga da Makron i dalje pokušava da postigne kompromis sa Putinom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: