Tragedija u rudniku kod Sokobanje: Osam rudara poginulo; "Ovo je velika tuga" FOTO

U rudniku "Soko" kod Sokobanje obrušio se deo jame i rudari su ostali zarobljeni. Ima poginulih i povređenih.

Izvor: Blic, RTS

Petak, 01.04.2022.

08:18

Tragedija u rudniku kod Sokobanje: Osam rudara poginulo;
Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Kako se saznaje, procurio je metan u ranim jutarnjim časovima.

Osam rudara je poginulo, rekao je direktor Doma zdravlja Aleksinac Rodoljub Živadinović. Mediji objavljuju i da je u smeni bilo 49 rudara.

Direktor Opšte bolnice Aleksinac Goran Vidić rekao je da je u toj bolnici pregledan 21 povređen rudar. "Dvojica su upućena na dalja ispitivanja u niški klinički centar, a dvojica su puštena na kućno lečenje. Trenutno je u našoj bolnici 17 povređenih rudara, svi su van životne opasnosti i u stabilnom stanju", rekao je Vidić.

"Svi pacijenti koji nisu hitni i operacije koje su planirane su otkazani, pacijenti su pušteni, mobilisali smo i ostala odeljenja u zgradi. U ovom trenutku mi nemamo problem sa kapacitetima", rekao je Vidić za RTS.

On je naveo da je od uprave rudnika dobio informaciju da je u smeni radilo 49 rudara.

Direktor Kliničkog centra Niš Zoran Perišić izjavio je da je u toj zdravstvenoj ustanovi do sada hospitalizovano dvoje rudara, koji imaju prelome grudnog koša. Perišić očekuje da će u KC Niš tokom dana stići između 20 i 30 rudara i navodi da ta ustanova može da zbrine toliki broj pacijenata.

Na terenu su trenutno četiri ekipe Doma zdravlja Aleksinac, a prema nezvaničnim informacijama, pomažu ekipe iz Zaječara i Knjaževca.

On je dodao da je obavestio dikretora Kliničkog centra Niš da postoji mogućnost da se deo rudara prebaci tamo. "Teška je situacija ovde, tu je i rodbina, ljudi su uznemireni. Nama nije nažalost prva nesreća. Aleksinac i okolina su poznati po tome, to se sada ponovilo", navodi Vidić.

Mihajlović: "Ovo je velika tuga; država će uraditi sve da pomogne porodicama"

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike
Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, izjavila je da su preduzete sve mere bezbednosti u rudniku "Soko" u kojem je rano jutros u nesreći stradalo osam rudara. Ona je rekla da u rudniku postoji najbolja oprema za monitoring i da nadležne službe utvrđuju uzroke nesreće.

"Ovo je velika tuga, poginulo je osam rudara jutros nešto posle četiri časa. Nije bilo eksplozije, već su se ugušili zbog visoke koncentracije metana. Još jednom izražavam saučešće porodicama stradalih rudara čija su tela upućena u Niš, gde će biti izvršena obdukcija. Istražni organi rade svoj posao, sve nadležne inspekcije, policija i verujem da ćemo ubrzo imati uzroke dešavanja. Ovo je metanski rudnik opskrbljen svom potrebnom opremom za monitoring i snimljena je svaka sekunda svega što se dešavalo. Nije bilo nikakve eksplozije, već su se nažalost rudari ugušili usled prodora velike koncentracije metana", pojasnila je ona.

Potpredsednica Vlade je ponovila da će država pomoći porodicama stradalih rudara.

"Država će učiniti apsolutno sve da pomogne ovim porodicama. Iza stradalih rudara ostalo je 12 dece i naša je obaveza da učinimo sve što možemo", rekla je ona.
Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike
Mihajlović je izjavila posle obilaska povređenih rudara iz rudnika "Soko", koji su smešteni u bolnici u Aleksincu, da je svih 17 povređenih rudara u stabilnom stanju. "Obišli smo povređene rudare, ovde u Aleksincu je njih 17 i svi su vrlo mladi. Jedan od povređenih rudara ima 21 godinu, a radi već dve godine. Zadovoljni smo i srećni što su svi u stabilnom stanju i van životne opasnosti, što je najvažnije. Rekli su nam da žele da izađu što pre i da se vrate uobičajenom životu. Obećala sam da ću doći kad izađu iz bolnice da razgovaramo o svemu", izjavila je potpredsednica Vlade.
Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike
Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike
Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: