Bojkot zbog Orbana

Češka i Poljska bojkotovale sastanak ministara odrbane Višegradske grupe zbog stavova mađarskog premijera Viktora Orbana oko Rusije.

Izvor: B92

Utorak, 29.03.2022.

10:00

Bojkot zbog Orbana
EPA-EFE OLIVIER HOSLET

Najpre se na bojkot odlučila ministarke odbrane Češke Jane Černohove, a nakon nje i poljski ministar Marijuš Blaščak, i to zbog Orbanove popustljivosti prema Rusiji. Sastanak ministara zakazan je za sredu i četvrtak u Budimpešti.

"Neću ići na sastanak ministara odbrane V4 u Budimpeštu. Uvek sam podržavala V4 i jako mi je žao što je sada za mađarske političare važnija ruska nafta nego ukrajinska krv", saopštila je prošle sedmice Černohova.

Češka ministarka je podsetila da su u Mađarskoj ove sedmice parlamentarni izbori i da odbija da učestvuje u predizbornoj kampanji Orbana i njegove stranke.

Na sinoćnjoj sednici poljskog Saveta za nacionalnu bezbednost se bojkotu sastanka ministara odrbane u Budimpešti pridružio i poljski ministar odbrane Marijuš Blaščak.

"Ministar je na Savetu za nacionalnu bezbednost potvrdio da neće ići. I jako je dobro što neće. Mađarska mora da bude kažnjena za svoj stav koji je proruski. Kada u Ukrajini ginu ljudi, Mariupolj toliko bombarduju, na druge gradove bacaju kasetne bombe a premijer Orban govori da to ne vidi - on je jednostavno sramota evropske politike i trebalo bi da bude iz nje isključen", kazao je privatnoj poljskoj televiziji Polsat Kšištof Gavkovski iz opozicione stranke Levica.

Na kraju je objavljeno i da je sastanak ministara odbrane članova Višegradske uprave otkazan,

Zbog proputinovskih stavova Orbana koji je bio važan saveznik vladajuće poljske stranke Pravo i Pravda, zamrznuti su i kontakti poljske vlade s Budimpeštom a poslednji sastanak je bio u Londonu 8. marta tokom razgovora Višegradske grupe sa vlastima Velike Britanije, javlja na osnovnu nezvančinih izvora u vladi premijera Mateuša Moravjeckog list Gazeta viborča.

"Po našem mišljenju Orban vodi igru ne samo zbog izbora a njegov odnos prema Moskvi neće se promeniti ni ako pobedi. Zato nema povratka savezu sa Budimpeštom", kazao je poljskom listu neimenovani izvor u vladi.

Mađarski premijer udario je i neočekivani diplomatski šamar Varšavi kada je pozvao poljsku ultrakatoličku organizaciju Ordo Iuris da pošalje posmatrače na predstojeće izbore da kontrolišu da li izbori protiču pošteno i demokratski, dok je posmatračku misiju koju šalje OEBS, kome inače trenutno predsedava Poljska, optužio za pristrasnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: