Rat – dan 34: Dogovor na pomolu?; Rusi staju; Ukrajina neće u NATO, može u EU; Putin se rešio četiri savetnika

Održani su dugo očekivani pregovori dve strane u Turskoj. Obe delegacije su, čini se, popustile i nazire se nešto što bi moglo da preraste u dogovor.

Izvor: B92

Utorak, 29.03.2022.

06:55

Rat – dan 34: Dogovor na pomolu?; Rusi staju; Ukrajina neće u NATO, može u EU; Putin se rešio četiri savetnika
Foto: Tanjug/ AP Photo/Mstyslav Chernov

Ukrajina je pristala na neutralan status ako zaživi sistem bezbednosnih garancija koji zahteva. Garancije bi pružile Velika Britanija, Kina, SAD, Turska, Francuska, Kanada, Italija, Poljska i Izrael. Kijev predlaže održavanje konsultacija sa Rusijom o statusu Krima u narednih 15 godina.

Ukrajina je odustala od vojnog rešavanja pitanja Krima dok Rusija preduzima dva koraka za deeskalaciju sukoba prema Ukrajini, rekao je Medinski, a Ministarstvo odbrane Rusije odlučilo je da drastično smanji vojnu aktivnost u oblastima Kijeva i Černigova.

Sastanak Putina i Zelenskog moguć je istovremeno sa parafiranjem sporazuma između Rusije i Ukrajine na nivou Ministarstva spoljnih poslova, rekao je Medinski.

Sve informacije iz Ukrajine mogli ste da pratite iz minuta u minut u Live blogu na B92.net.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

144 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: