Kina odbila Vašington: "Nećemo"

Peking tvrdi da neće pokleknuti pod pritiskom Vašingtona, "koji smatra neodgovornim i uzaludnim", prenosi Raša tudej.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia/Alexei Druzhinin/Russian Presidential Press and Information Office/TASS
Foto: Profimedia/Alexei Druzhinin/Russian Presidential Press and Information Office/TASS

Sve informacije iz minuta u minut iz Ukrajine pratite ovde.

"Peking zadržava nezavisan stav" o ukrajinskoj krizi, rekao je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan na konferenciji za novinare u petak.

Liđijan je naveo da je po pitanju Ukrajine Kina uvek donosila "nezavisne presude, zasnovane na činjenicama, na objektivan i pravičan način".

Kineski diplomata je takođe naglasio da pritisak Vašingtona neće naterati Peking da promeni svoj stav.

On je dodao da neki američki zvaničnici i dalje pokušavaju da šire dezinformacije u vezi sa stavom Kine – nešto što je Liđijan opisao kao neodgovorno i ne doprinosi rešavanju krize.

Po mišljenju Kine, "ključ za rešavanje ukrajinske krize je u rukama SAD i NATO", jer su oni "krivci krize", rekao je Liđijan.

Prema rečima kineskog diplomate, Amerika i njeni evropski saveznici treba da "razmisle o svojoj ulozi u ukrajinskoj krizi", kao i da "ozbiljno preuzmu dužnu odgovornost i preduzmu stvarne akcije da olakšaju situaciju".

Ova primedba je usledila kao odgovor na pretnje američkog državnog sekretara Entonija Blinkena, koji je u četvrtak upozorio Kinu da će joj Vašington "nametnuti troškove" ako Peking odluči da podrži Moskvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 485 idi na stranu