Američki novinar osuđen na 11 godina zatvora u Mjanmaru

Vojni sud u Mjanmaru osudio je američkog novinara Denija Fenstera na 11 godina zatvora, saopštili su njegovi advokat i poslodavac.

Izvor: B92

Petak, 12.11.2021.

12:44

Američki novinar osuđen na 11 godina zatvora u Mjanmaru
Foto: Shutterstock/ New Africa

Tridesetsedmogodišnji Deni Fenster, odgovorni urednik onlajn magazina Frontijer Mjanmar, proglašen je krivim zbog navodnog podsticanja i kršenja zakona o imigraciji i zakona o nezakonitom udruživanju, objavio je njegov magazin, opisujući izrečenu kaznu kao "najstrožu moguće po zakonu".

Nove, ozbiljnije optužbe za pobunu i kršenje terorističkog zakona dodate su ranije ove nedelje, a svaka je kažnjiva maksimalno sa po 20 godina zatvora.

"Apsolutno nema osnova da se Fenster osudi po ovim optužbama. Svi u Frontijeru su razočarani i ozlojeđeni zbog ove odluke. Želimo samo da vidimo Denija oslobođenog što pre, da može da se vrati kući svojoj porodici", rekao je Tomas Kin, glavni urednik magazina Frontijer Mjanmar.

Presudu je potvrdio za britansku novinsku agenciju njegov advokat Tan Zo Aung, koji nije dao više detalja.

Deni Fenster je uhapšen u maju dok je pokušavao da napusti zemlju i od tada je bio u pritvoru u zatvoru u gradu Jangonu.

SAD su zahtevale Fensterovo oslobađanje, a Ambasada Sjedinujenih Država u Mjanmaru nije odmah odgovorila na zahtev za komentar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: