"Kost u grlu" EU? Nova zamerka - nova rezolucija

Budimpešta -- Mađarski premijer Viktor Orban potpisao je rezoluciju kojom podržava odluku Ustavnog suda Poljske, koji osporava prvenstvo zakona EU nad nacionalnim zakonima.

Izvor: RTCG
Podeli
EPA-EFE/RADEK PIETRUSZKA POLAND OUT
EPA-EFE/RADEK PIETRUSZKA POLAND OUT

Orban je optužio institucije Evropske unije da su previše proširile ovlašćenja.

U rezoluciji, mađarska vlada poziva institucije EU-a da poštuju suverenitet zemalja evropskog bloka, izjavio je Orbanov portparol Bertalan Havasi za mađarski MTI, preneo je Tanjug.

Objava mađarskog stava došla je nakon zajedničke izjave nemačkih i francuskih ministara spoljnih poslova, koji su rekli da Poljska ima moralnu i pravnu obavezu da poštuje zakone Evropske unije, u kojoj se nalazi od 2004. godine, podseća AP.

Moralna i pravna obaveza

"Članstvo u EU ide sa potpunom i neograničnom odanošću zajedničkim vrijednostima i pravilima", rekao je francuski ministar Jean-Yves Le Drian u petak uveče.

On je dodao da poštovanje i pridržavanje mera moraju da važe za svaku članicu, a to važi i za Poljsku.

"To nije samo moralna obaveza, već i pravna", rekli su ministri, kao odgovor na odluku poljskog Ustavnog suda.

Mađarska rezolucija naglašava da "loša praksa institucija EU kojom se zanemaruje princip delegiranja ovlaštenja naterala poljski sud da razmotri pitanje pravnog prvenstva".

"Prvenstvo zakona EU bi trebalo da se primeni samo u oblastima gde EU ima nadležnost i radni okvir za tako nešto je određen u sporazumima o osnivačkim ugovorima", navodi se u mađarskom dokumentu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 418 idi na stranu