A u Beogradu promovisana knjiga Kurtijeve supruge VIDEO

Dok traje napetost na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak, zbog odluke kosovskog premnijera, u Beogradu promovisana knjiga Kurtijeve supruge.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 23.09.2021.

12:25

A u Beogradu promovisana knjiga Kurtijeve supruge VIDEO
Foto: EPA-EFE / VALDRIN XHEMAJ

Reč je o knjizi "Ideja slobode i 'samoopredeljenje" Rite Augestad Knudsen, supruge kosovskog premijera Aljbina Kurtija, a tim povodom Helsinški odbor za ljudska prava, koji je preveo knjigu na srpski jezik, organizovao je i razgovor o temi samoopredeljenja.

Autorka, koja se putem Zuma uključila na konferenciju, zahvalila je organizatoru na prevodu i organizovanju razgovora o temi prava na samoopredeljenje.

U razgovoru su, pored Sonje Biserko, učestvovali direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić, profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu Dragan Đukanović.

Posredstvom interneta su se u razgovor uključili direktor Kosovskog instituta za istraživanja i razvoj (KIPRED) dr Ljuljzim Peci, profesor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Nerzuk Ćurak, profesor Pravnog fakulteta u Podgorici Srđan Darmanović.

Autorka je, između ostalog, rekla kako očekuje da će se koncept samoopredeljenja, čije se značenje i koncept menjaju, vratiti u međunarodnu politiku.

Knjiga, između ostalog, kako piše u uvodu, govori o tome kako su se značajne izjave u XX i početkom XXI veka o temi samoopredeljenja odražavale na borbu koja se vodila oko međunarodnog značenja slobode i bile njen deo.

Podsetimo, već četvrti dan zaredom dva administrativna prelaza ka KiM Jarinje i Brnjak blokirana su zbog odluke kosovske vlade da se ukinu registarske tablice iz Srbije. Na te prelaze poslate su i specijalne jedinice Rosu, a danas su i pretučena tri Srbina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

9 h

Podeli: