Tramp je u problemu?

Bivši predsednik Donald Tramp izvršio je pritisak na zvaničnike američkog pravosuđa da ponište njegov izborni poraz.

Izvor: index.hr

Petak, 30.07.2021.

21:01

Tramp je u problemu?
EPA-EFE/AL DRAGO / POOL

Zapretio im da će ih otpustiti ako ne postupe po njegovom zahtevu, to su pokazali dokumenti objavljeni u istrazi Kongresa.

Rukom pisane beleške tadašnjeg zamenika glavnog državnog advokata Ričarda Donohuea, koje je danas objavio Odbor za nadzor i reforme Zastupničkog doma, otkrivaju očajničke pokušaje kojima je Tramp pokušavao naterati pravosuđe da preduzme korak bez presedanai interveniše oko rezultata prošlogodišnjih predsedničkih izbora.

Ministarstvo pravosuđa dopustilo je da pisane poruke budu predate istražiteljima u Kongresu, što je dramatičan preokret Trampove administracije koja je izbegavala kongresnu istragu.

Poruke otkrivaju pojedinosti iz telefonskog poziva 27. decembra u kojem je Džefri Rosen, koji je nekoliko dana posle imenovan za državnog advokata, rekao Trumpu: "Shvatite da DOJ (ministarstvo pravosuđa) ne može i neće kao čarobnim štapićem menjati ishod izbora".

"Ne očekujem da to činite. Samo kažite da su izbori korumpirani i ostalo prepustite meni i republikanskim kongresnicima", odgovorio mu je Tramp.

Preokret ministarstva pravosuđa olakšava istražnom odboru da ispita ključne svedoke i prikupi dokaze protiv Trampa u sklopu istrage.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: