Haos na Haitiju uoči sahrane

Demonstrancije u blizini rodnog grada ubijenog predsednika Žovenela Moizea, pretvorile se u nasilne uoči njegove sahrane.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug/AP Photo/Matias Delacroix
Tanjug/AP Photo/Matias Delacroix

Novinari Asošiejted presa su, kako tvrde, videli telo jednog čoveka za koga očevici kažu da je ubijen u zajednici Kartije-Moran, koja se nalazi u blizini Tru dju Nora, gde je Moize rođen.

Između dve zajednice su postavljene blokade puteva, a automobilima je privremeno zabranjen ulazak i izlazak, dok se u blizini izdižu dva oblaka gustog crnog dima.

Tanjug/AP Photo/Joseph Odelyn
Tanjug/AP Photo/Joseph Odelyn

Mnogi radnici su u jednoj liniji, užurbano, hodali uz glavni put koji povezuje Kartije-Moran sa Kap-Haitijenom, gradom u kojem bi danas trebalo da započnu događaji priređeni u čast Moizea, uoči njegove sahrane.

Ljudi koji su bežali tvrde da su videli zapaljene gume i muškarce sa oružjem koji su tražili pravdu za Moizea.

Jedna žena je zadihano rekla da su joj naoružani muškarci kazali da ide, nakon čega su i ostali radnici poslušali njihovo upozorenje i napustili to područje.

Ovo su prve nasilne demonstracije otkako je Moize ubijen 7. jula iz vatrenog oružja u svojoj privatnoj rezidenciji.

Demonstracije su usledile i samo dan nakon što je Arijel Henri položio zakletvu kao novi premijer zemlje, obećavši da će formirati privremenu vladu i uspostaviti red i sigurnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 441 idi na stranu