Ponedeljak, 07.06.2021.

09:14

Sve brojnije teorije da je koronavirus pobegao; Dramatično upozorenje stručnjaka

Od decembra 2019. kada je otkriven koronavirus, potvrđeno je više od 166 miliona zaraženih širom sveta, a zvanično je od kovida 19 umrlo 3.4 miliona ljudi.

Izvor: index.hr

Sve brojnije teorije da je koronavirus pobegao; Dramatično upozorenje stručnjaka
EPA-EFE/ ROMAN PILIPEY

Svetska zdravstvena organizacija (SZO), međutim, sada kaže da je pravi broj umrlih verovatno najmanje šest do osam miliona osoba - možda i više. To bi, naravno, značilo da je i prava stopa smrtnosti od kovida 19 znatno viša od dosadašnjih procena.

Zvanični broj "umanjuje taj kompletan učinak" bolesti, istakao je analitičar SZOVilijam Msemburi.

A iako je dominantna teorija u naučnim, medijskim i političkim krugovima poslednjih godinu i po bila ona o prirodnom poreklu, odnosno prelasku koronavirusa sa životinje na čoveka, poslednjih nedelja i meseci aktuelna je teorija o tome da je ta infekcija nastala u laboratoriji u kineskom gradu Vuhanu.

Tome su doprinele nove informacije i izjave stručnjaka koje idu u korist ovoj teoriji, kao i izostanak napretka u dokazivanju prirodnog prenosa virusa sa životinje na čoveka.

Bivši pukovnik britanske vojske i vodeći stručnjak za biološko oružje Hamiš de Breton-Gordon pridružio se ovoj hipotezi. On je pozvao čelnike vodećih razvijenih zemalja G7 da razmotre stroža ograničenja, upozoravajući da su labavo obezbeđene laboratorije prilika za teroriste.

"Nažalost, proveo sam dobar deo života na mjestima gde postoje odmetnute vlade koje žele da naškode drugim ljudima. Mislim da su te laboratorije otvorena meta za teroriste i druge, a na nama je da im to otežamo što je više moguće", kaže Breton-Gordon za BBC i dodao da su međunarodne kontrole tih ustanova slabe.

Naučne laboratorije koji rade sa patogenima različitih vrsta klasifikuju se prema njihovoj potencijalnom riziku od biološke opasnosti i, shodno tome, potrebnim merama sigurnosti, od prvog do četvrtog nivoa. Samo pedesetak laboratorija širom sveta ulazi u kategoriju 4, među njima i Porton Doun blizu Salisberija - britanski centar za biološka i hemijska istraživanja najviše tajnosti, prenosi portal "Index".

Porton Doun se često opisuje kao "zlatni standard" za biološku sigurnost. Laboratorije kategorije 4 i inače su vrlo strogo regulirane. Ali, laboratorija kategorije 3 sa slabijim kontrolama ima daleko višea, a Breton-Gordon kaže da postoji više od 3.000 laboratorija kategorije 3 širom sveta.

Većina tih biolaboratorija uključena je u medicinska istraživanja, ali to često uključuje čuvanje i testiranje virusa kao što je koronavirus. Dodatni problem i razlog za sumnju u curenje koronavirusa proizlazi iz toga što se, iako Institut za virologiju u Vuhanu ima Nacionalnu laboratoriju za biosigurnost nivoa 4 koji je izgrađen 2014. godine, u sklopu instituta nalaze i laboratoriji nižeg nivoa, odnosno 2. i 3.

Podsećanja radi, američki mediji objavili su izveštaj američkih obaveštajaca u kome se navodi pretpostavka da je koronavirus "pobegao" iz laboratorije Instituta za virusologiju u Vuhanu.

Kineske vlasti su to demantovale.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

20 h

Podeli: