Četvrtak, 03.06.2021.

19:32

Procurili Faučijevi mejlovi; Šta u njima piše?

Još na početku pandemije američki šef za borbu protiv zaraznih bolesti dr Entoni Fauči izražavao je sumnju da je virus možda procurio iz laboratorija u Vuhanu.

Izvor: Jutarnji list

Procurili Faučijevi mejlovi; Šta u njima piše?
EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

To pokazuju i njegovi mejlovi. Na osnovi Zakona o slobodi informacija, "Washington Post", "CNN" i "BuzzFeed News" dobili su više od 3000 stranica privatnih mejlova Entonija Faučija od januara do juna 2020. godine.

Američke tajne službe su ovih dana ponovno podgrejale tezu da je virus možda iscurio iz laboratorija u kineskom gradu Vuhanu, iako priznaju da za to još nemaju dokaza.

U jednom od mejlova u januaru 2020., koji je Fauči dobio od direktora najvećeg biomedicinskog instituta u SAD-u, navodi se da "neobične osobine" virusa mogu ukazivati na to da je virus "projektovan".

U maju je Fauči izjavio kako nije uveren da je virus nastao prirodno, podržavajući nastavak istrage. U prvim mesecima američke vlasti su, kao i vlade ostalih zemalja, raspravljale oko preporuka oko nošenju maski: treba li ih nositi ili ne? U februaru 2020, u prepisci s bivšim američkim ministrom zdravljsa, dr. Fauči je naveo da su maske više za to da spreče zaražene ljude da infekciju šire drugima, nego za zaštitu nezaraženih ljudi od zaraze.

Dodao je da maske kupljene u trgovini zapravo nisu delotvorne u zadržavanju virusa koji je dovoljno malen da prođe kroz materijal. BBC prenosi da među mejlovima ima onih koje su pisale poznate osobe: na primer, šef Fejsbuka Mark Zukerberg pozvao je Faučija da učestvuje u razgovoru s korisnicima Fejsbuka i odgovara na njihova pitanja o pandemiji. Objavljene elektronske poruke otkrivaju da je Fauči često bio u prilici da demantuje da ga je predsednik Donald Tramp cenzurisao.

"Zapravo uopšte nisam imao brnjicu", napisao je u jednom odgovoru u februaru 2020. godine.

U jednom je trenutku postao i veoma popularan. Jedan mu je kolega poslao poruku da se prodaje krofna s njegovim likom.

"Zaista nadrealno", odgovorio je Fauči, "nadam se da će sve ovo uskoro prestati". "Nije nimalo prijatno, to je sigurno".

BBC piše da su Faučijevi mejlovi slični Roršahovoj mrlji: svi vide ono što žele videti. Liberalni demokrati ga hvale, republikanac Rand Paul, koji se često sukobljavao s Faučijem u raspravama u Kongresu, istaknuo je da mejlovi potpuno jasno pokazuju da je Fauči masovni prevarant.

Za Trampove pristalice Fauči je negativac: oni ističu kako mejlovi pokazuju da je slao kontradiktorne informacije o virusu i izokretao nauku, potkopavajući predsednika Trampa. Konzervativci često odbijaju da nose maske, pozivajući se na to da je Fauči menjao preporuke. U februaru 2020. rekao je da putnici ne moraju da nose masku, a posle je pozivao ljude da ih nose.

Oni drugi promenu stavova vide kao Faučijevo hrabro usklađivanje s novim naučnim saznanjima, bez obzira na stav predsednika Trampa koji se tvrdoglavo protivio maskama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: