Vučić: EU to neće usvojiti, čim smo se snašli bolje od njih smisle neku pakost

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da je najznačajniji ishod njegove posete UAE i Bahreinu dogovor u vezi sa izgradnjom fabrike Sinofarm vakcina u Srbiji.

Izvor: B92

Subota, 13.03.2021.

20:42

Vučić: EU to neće usvojiti, čim smo se snašli bolje od njih smisle neku pakost
EPA-EFE/ KOCA SULEJMANOVIC

"To će stvoriti veliku šansu u budućnosti Srbije, da možemo normalno da živimo, a sve ostalo od nas zavisi", rekao je Vučić.

Naveo je da je razgovarano i o pitanjima poljoprivrede, nafte, građevinske industrije.

"Ja očekujem princa Nasera da dođe, pa posetu još veće delegacije, da bismo krajem leta dogovorili posetu kralja Armada Beogradu", rekao je on.

Kako je kazao, zadovoljan je ponosona kako je došeka i u Ujedinjenim Arpskim Emiratima i Bahreinu.

"Ono Srba što ovde ima su bili ponosni i srećni što dolaze iz Srbije. To pokazuje novi trend u svetu da nezavisne i suverene zemlje sve više počinju da sarađuju", rekao je on.

Vučić je kazao da je značaj fabrike vakcina veći nego naoružanje, te da je ona važnija nego ni avioni-lovci.

"Nama fabrika vakcina, koja neće previše da košta, koštaće koliko jedna bolnica i to ona koju smo za četiri meseci izgradili, možda i značjano manje. Vredeće više od kupovine deset lovaca koji bi bili 10 puta skuplji. To govori da je postalo strahovito važno zdravlje, da je to jedan od stubova države - zdravlje, vojska, ekonomija, i broj stanovnika“, objasnio je on.

On se, s tim u vezi, osvrnuo i na povećanje kreditnog rejtinga Srbije.

Istakao da gotovo niko nije povećao kreditni rejting, te da je to fantastična vest za Srbiju, što znači da ima stabilne javne finansije, brzu napredujuću ekonomiju, što za građane zanči da imaju sigurnost da se nalazimo na dobrom putu.

"Ekonomija je najsnažniji stub, koji stolicu suštinski drži“, naglasio je on.

On je najavio da će za manje od mesec dana početi da se gradi fabrika vakcina.

"Već imamo u ponudi pet placeva - jedan na Pančevačkom putu, drugi na auto-putu ka aerodromu, a jedan ka Lazarevcu", rekao je on.

Vučić je najavio da će u ponedeljak biti održan prvi radni sastanak po pitanju fabrike za vakcine protiv koronavirusa.

EU neće usvojiti odluku

Kako je napomenuo, reagovao je pravično i razočarno zbog najave da će EU uvesti ograničenja putovanja za one koji su vakcinisani vakcinama koje EU nije odobrila.

"Ja mislim da ta odluka neće biti doneta, pošto bi bila protivna prirodi EU i svim njenim principima. Upravo zbog toga se Srbija nalazi na evropskom putu, a ne zato što nam treba nečija milostinja", kazao je on.

Vučić je najavio da će Srbija izdavati potvrde za prisustvo antitela u krvi.

"Sa PCR testom će ići oni koji ne žele da prime vakcinu. Ja sam nesrećan zbog nemalog broja ljudi koji neće da primi vakcinu", napomenuo je on.

Kazao je da postoje vakcine koje nemaju kontraindikacije, te da će biti davane deci i trudnicama.

"Nemam problem da vakcinišem ni malog sina, a kamoli veliku decu. Razgovarao sam sa Anom, prvi put vidimo efekat vakcine. Sada prvi put vidimo ogroman efekat vakcine i broj zaraženih kod vakcinisanih drastično pada u odnosu na one koji se nisu vakcinisali. Vidimo značajan efekat pre svega onih koji su revakcinisani", pojasnio je on.

Srbija će primiti strance koji su vakcinisani kineskom vakcinom

Upitao je kako je moguće da se nekome uvode kovid-pasoši a da nijedna vakcina nije dostavljena Srbiji.

"Dobro smo se snašli, bolje nego što ste se vi snašli, ali to ne sme da se prizna i verovatno moramo da budemo ponizniji, smerniji i skromniji. Valjda treba da budemo lošiji od njih da bismo bili dovoljno dobri. A ako ne, onda ćemo da smislimo neku pakost", kazao je on.

"Mi ćemo da otvorimo vrata za pola čovečanstva koje prima te vakcine. A šta ćemo da donesemo kontrameru, to ćemo da vidimo. Neka oni dolaze kod nas, oni će nama da donose više novca", kazao je on.

Pojasnio je da ćemo privlačiti sve više stranaca, te da ćemo primiti turiste najviše iz Azije.

"A oni nek se sve više zatvaraju", rekao je on.

Kazao je da je dobio pismo od vlasnika najmoćnije modne kompanije u svetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: