Migrant poginuo u eksploziji u minskom polju kod Plitvica, 10 osoba spaseno VIDEO

U eksploziji nepoznate naprave u minski sumnjivom području kod Saborskog, blizu Plitvičkih jezera poginuo je jedan migrant, a nekoliko ih je povređeno.

Izvor: Beta
Podeli
EPA-EFE/ ANTONIO BAT
EPA-EFE/ ANTONIO BAT

Kako je saopštio MUP Hrvatske, policija i pirotehničari danas su spasili deset ilegalnih migranata iz tog minski sumnjivog područja u blizini granice BiH i pružili im lekarsku pomoć. Jedna povređena osoba je u životnoj opasnosti.

Grupa stranih državljana nezakonito ušla u Hrvatsku i u šumskom predelu kod mesta Blata naišla na miniski sumnjivo područje, saopšreno je iz MUP-a.

Mlađi muškarac na tom mestu juče je nagazio na nepoznatu eksplozivnu napravu i poginuo, dok su ostale osobe iz grupe povređene. Svi, osim jednog povređenog, do dolaska policije su se udaljili u nepoznatom smeru.

Pripadnici Antiterorističke jedinice Lučko juče su helikopterom pretraživali teren i u ranim večernjim satima locirali ostale osobe iz grupe na minski sumnjivom području.

Putem razglasa iz helikoptera su ih na engleskom upozorili da se nalaze u minski sumnjivom području i da ostanu na pozicijama do dolaska spasilačkog tima.

Posle višečasovnog rada i stvaranja sigurnog koridora, deset osoba je danas spašeno.

Trenutno se, prema saopštenju, šestoro ljudi izjasnilo da namerava da podnese zahtev za međunarodnom zaštitom u Hrvatskoj, dok su ostale osobe s obzirom da su bile povređne, medicinski zbrinute.

MUP je u saopštenju pozvao međunarodne i nevladine organizacije u državama na tzv. balkanskoj ruti, misleći prvenstveno na BiH i Srbiju, da informišu migrante o pravilima zakonitog ulaska u Hrvatsku.

Ocenjeno je da je poslednje stradanje migranata "dokaz" da ulazak u Hrvatsku van graničnog prelaza, pored toga što je nezakonit, može biti i "izuzetno opasan".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 192 idi na stranu