Kupili respiratore u proleće, tek sad ih osposobili, a vakcina ni na vidiku

Sarajevo -- Respiratori koje je BiH kupila još u proleće za lečenje bolesnika sa najtežim simptomima kovida-19 osposobljeni su za korištenje u bolnicama tek ove sedmice.

Izvor: FoNet, Tanjug
Podeli
Tanjug/AP Photo/Dmitri Lovetsky
Tanjug/AP Photo/Dmitri Lovetsky

Drugi veliki problem je to što u Federaciji BiH još niko ne zna kada će stići prve vakcine.

Direktor Civilne zaštite Federacije BiH Enes Memić izjavio je danas da je napokon dovršen postupak provere ispravnosti respiratora kupljenih u Kini i dopremljenih još u aprilu prošle godine.

"Okončali smo važan posao. Istina, moglo se sve to i ranije, ali je sada najvažnije da su respiratori u zdravstvenim ustanovama za koje su i nabavljeni i da su u upotrebi. Vidimo da se epidemiološka situacija komplikuje", kazao je Memić, prenela je Hina.

Sarajevski portal Faktor podseća da se zbog nabavke ovih respiratora trenutno sudi predsedniku vlade Federacije BiH Fadilu Novaliću, ministarki finansija Jelki Miličević, bivšem direktoru Civilne zaštite Fahrudinu Solaku i Fikretu Hodžiću, vlasniku firme Srebrena malina, koja je bila posrednik u kupovini.

Optuženi su za zloupotrbu službenog položaja i ovlašćenja i nesavestan rad u službi na osnovu procene Tužilaštva BiH da respiratore platili znatno više nego što je njihova realna vrednost, a uz to su i neprigkladn za lečenje pacijenata na intenzivnoj nezi.

Faktor ukazuje da je afera "respiratori" za BiH tek jedan od problema u suočavanju s pandemijom, a znatno je veći taj da ta zemlja do danas nije dobila ni jednu od 1.23 milipna doza vakcina protiv korona virusa naručenih posredstvom mehanizma KOVAKS.

Ukazuje se da još nije stiglo ništa ni od približno 900.000 doza koje je trebaloda budu nabavljene uz posredovanje EU.

Isporuke vakcina su bile najavljene za sredinu fabruara, ali je taj rok odavno probijem, pa političari sada oprezno spominju mart kao novi termin za dobijanje vakcina.

A brojke se samo nižu

Inače, u Bosni i Hercegovini je u protekla 24 sata registrovano 515 osoba zaraženih koronavirusom od 3.934 testirana uzoraka, a preminulo je 17 osoba, saopštili su danas entitetski zavodi za javno zdravstvo i distrikt Brčko.

Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljena su 2.982 uzorka, od kojih je 314 pozitivno.

Preminulo je sedam ljudi, a do sada 2.638, preneo je Klix.ba.

Do sada je testiran ukupno 441.181 uzorak, a virus je potvrđen kod 83.441 osobe. Trenutno su aktivna 4.724 slučaja.

U Republici Srpskoj testirano je 870 laboratorijskih uzoraka, a virus je potvrđen kod 186 osoba. Preminulo je 10 ljudi.

Do sada su u Republici Srpskoj testirane 197.233 osobe i potvrđeno 42.426 slučajeva korona virusa, a preminule su ukupno 2.222 osobe. U Brčko distriktu danas je registrovano 15 novih slučajeva zaraze korona virusom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 198 idi na stranu