Novi komandant NATO-a: U potpunosti poštujemo Srbiju i njenu politiku vojne neutralnosti

Admiral Robert Burk komandant Komande združenih snaga NATO-a u Napulju, u susret svojoj prvoj poseti Beogradu, kaže da su "NATO i Srbija bliski partneri".

Izvor: B92, Savet za strateške politike

Utorak, 19.01.2021.

14:22

Novi komandant NATO-a: U potpunosti poštujemo Srbiju i njenu politiku vojne neutralnosti
Ilustracija: Depositphotos/ RailwayFX

Burk navodi da je učešće srpskih oficira u multinacionalnim mirovnim misijama zajednički uspeh.

U ekskluzivnom intervjuu za portal Saveta za strateške politike, admiral je naveo da je "Srbija sused, pouzdan i cenjen partner, koji pomaže da promovišemo mir i bezbednost u regionu"

On je naglasio da "partnerstvo između NATO i Srbije traje već dugo, od 2006, kad je Srbija pristupila Partnerstvu za mir".

Kada je reč o saranji sa Vojskom Srbije, kaže da se radi prvenstveno na spremnosti za civilne vanredne situacije, poput poplava i šumskih požara.

"Pomažemo Srbiji u reformama bezbednosnih snaga i institucija. NATO obučava srpske vojnike za međunarodne mirovne misije. A za 20 godina smo uložili milione evra kako bismo pomogli Srbiji da uništi preko 230 tona zastarele municije. Pored toga, Srbija i NATO su radili zajedno na obuci iračkih vojnih lekara, čime su pružili podršku Oružanim snagama Iraka", naveo je Burk.

Burk je poručio da je ovo partnerstvo stabilno i da nastavlja da se razvija, na transparentan, pouzdan i obostrano koristan način, između ostalog zahvaljujući i svakodnevnim aktivnostima naše Vojne kancelarije za vezu u Beogradu.

"U potpunosti poštujemo Srbiju i njenu politiku vojne neutralnosti. U potpunosti smo spremni i voljni da nastavimo da radimo rame uz rame, da pomažemo jedni drugima da izgradimo bolju budućnost za sve nas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: