Primio i Fauči

Vašington -- Vodeći američki stručnjak za zarazne bolesti dr Entoni Fauči primio je prvu dozu najnovije vakcine protiv kovida 19.

Izvor: Glas Amerike
Podeli
Tanjug/AP Photo/Patrick Semansky, Pool
Tanjug/AP Photo/Patrick Semansky, Pool

Fauči je vakcinu primio zajedno sa drugim zdravstvenim zvaničnicima, koji su nadgledali njeno razvijanje.

Fauči se vakcinisao u Nacionalnom institutu za zdravlje (NIH), gde radi kao direktor za alergije i zarazne bolesti, u predgrađu Vašingtona. Primio je vakcinu koju su zajednički razvili NIH i američka farmaceutska kompanija Moderna, koja je prošle nedelje odobrena za upotrebu u hitnim slučajevima.

Posle toga rekao je novinarima da je bilo izuzetno primiti vakcinu manje od godinu od kada je otkriven virus, za koji je vakcina napravljena.

"Ono što vidimo sada je kulminacija višegodišnjih istraživanja koja su dovela do fenomena, koji je zaista bez presedana", rekao je Fauči.

Vakcinacija je deo širih napora vlade da podstakne poverenje javnosti u bezbednost dve vakcine protiv Kovida, koje je Uprava za hranu i lekove nedavno odobrila za upotrebu u hitnim slučajevima.

Uz vakcinu kompanije Moderna i sličnu koju su razvili Fajzer i Bajontek, SAD pokušavaju da ubrzaju najveću kampanju vakcinacije u svojoj istoriji kako bi prevazišle pandemiju koronavirusa, u kojoj je samo u Americi stradalo najmanje 320 hiljada ljudi.

Obe vakcine pružaju snažnu zaštitu i razvijene su za manje od godinu od pojave virusa, a smatraju se pobedom nauke, koja je izgrađena na višegodišnjim istraživanjima koje je finansirao NIH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 584 idi na stranu