"To su naši zlikovci koji su nas bombardovali"; "Mi smo za to ratovali" VIDEO

Poznata lica iz nekadašnje administracije Bila Klintona, Džo Bajden, Medlin Olbrajt i Eliot Engel mogli bi krojiti politiku nove administracije prema Srbiji.

Izvor: B92, Prva

Četvrtak, 10.12.2020.

20:15

EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Po čemu ih pamte u Beogradu i Prištini?

Bivša američka administracija Bila Klintona u Srbiji se ne pamti po dobru, a kada spomenemo imena poput Dzoa Bajdena, Eliota Engela, Danijela Servera i Madlen Olbrajt asocijacija je loša.

"Najlošije mišljenje imam o njima, počev od Olbrajtove, Klintonu digli su spomenik. Sad će ovaj gllavonja što je došao na mesto Trampa, ovaj je još gori, on je bio učesnik u rušenju Srbije", rekao je za TV Prva jedan od građana Beograda.

Ni drugi građani u anketi u Beogradu nisu imali dobro mišljenje.

"To su naši zlikovci koji su nas bombardovali, a ako ima boga, a ja verujem u boga, da im se vrati kako su zasluzili. Verujte. Šta su nam radili, jednu miroljubivu zemlju su bombordovali, zar smo toliko loši da to doživimo. Po meni oni su gadovi", rekla je jedna sugrađanka.

Vreme je možda prošlo, ali nije zaboravljeno ono što su uradili.

Nekadašnji premijer Srbije i potpredsednik Vlade Jugoslavije Nikola Šainović rekao je da je cela adminsitracija zajedno sa porodicom Klinton bila nosilac pojekta za nezavisnost Kosova.

"Tako su i sami govorili trideset godina, od 90 ih godina. Pritisak na Srbiju se povećavao sve do brutalnog rata i bombardovanja", kazao je on.

Nekadašnji predsednik Izvršnog veća Kosova i Metohije Zoran Anđelković kaže da je cela ta administracija stajala na čelu svih aktivnosti vezano i za bombardovanje.

"I za etičko čišćenje na Kosovu i Metohiji i proterivanje Srba i nealbanaca sa prostora Kosova i Metohije. Sva ta aktivnost oko proglašenja nezavinosti Kosova i sva ta aktivnost oko proglašenja i priznavanja Kosova kao nezavisne države", kazao je Anđelković.

Prvi dolazak Olbrajtove i Klintona na Kosovo posle napada NATO-a slavljen je kao nacionalni praznik. Ni posle toliko vremena, nova-stara administracija ne odustaje od svojih ideja - na njihovoj agendi se Kosovo našlo kao prioritet, a trazili su i da Srbiju ne prime u Uniju, dok ne prizna nezavisnost.

"Nažalost ova grupa je za Kosovo i lično vezana. Tako da je to mnogo više od politike. Za Olbrajt je Kosovo lično čedo, bombardovanje je njena lična tvorevina. Tako da, za ljude koji su sada u penziji, to je nešto na šta se uvek rado vraćaju da bi rekli da su oni nešto veliko postigli. Ja to razumem, koliko to teško bilo, a njihove reči se neće pretvoriti direktno u operativnu politiku nove administracije", napominje Šainović.

Anđelnović ocenjuje da je jasno da je u Vašingtnonu "proalbanski lobi koji Kosovo smatra za svoje čedo".

"A čedo se ne napusta ni kada je malo, ni kada odraste. Ono se neguje i pomaže mu se sve dotle dok se smatra da je ono stalo na noge: Iako Kosovo i mMetohija neće baš lako stati na noge", kaže Anđelnović.

A šta zaista Madlen Olbrajt misli o Srbima pokazala je i 2019. godine na promociiji autobiografije "Praško proleće" u Ćeškoj.

Kako su preneli mediji i prema snimku na Jutjubu, grupa prosrpski orijentisanih Čeha je isprovocirala Olbrajtovu i ona u jednom trenutku povikala: "Izlazite, izlazite" i "Odvratni Srbi".

A kakva sećanja na Olbrajtovu i Klintonove se gaji na Kosovu i Metohiji, opširnije u videu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: