Preminuo mitropolit Amfilohije, opelo u Podgorici će održati patrijarh Irinej

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije biće sahranjen 1. novembra u kripti Sabornog hrama u Podgorici, saopštio je Episkopski savet.

Izvor: B92

Petak, 30.10.2020.

08:38

Preminuo mitropolit Amfilohije, opelo u Podgorici će održati patrijarh Irinej
Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic, File

Kako je saopšteno, Amfilohije će danas biti prenet na Cetinje, a sutra će u Cetinjskom manastiru, na praznik Svetog Petra Cetinjskog, u 9 časova, biti služena liturgija.

Istog dana u 13 časova biće svečani ispraćaj mitropolita Amfilohija iz Cetinjskog manastira za Podgoricu, i u 14 časova će biti premet u Saborni hram Hristovog vaskrsenja u Podgorici.

U Hramu će njegovo telo biti sve do nedelje 1. novembra, kada će patrijarh Irinej sa više arhijereja više crkava služiti liturgiju.

Nakon liturgije će biti služeno opelo i obavljena sahrana.

Mitropolit Amfilohije, po svojoj sopstvenoj želji, biće sahranjen u kripti Sabornog hrama u Podgorici u grobu koji je pripremljen za njegovog života - navedeno je u saopštenju.

"U petak 30. oktobra 2020 godine u 8:20 časova, u Kliničko Bolničkom Centru Crne Gore, posle primanja Svete Tajne Pričešća, upokojio se u Gospodu Visokopreosvećeni Arhiepiskop Cetinjski Mitropolit Crnogorsko- Primorski i Egzarh svetoga trona Pećkoga g. Amfilohije", navedeno je na sajtu MPC.

Podsetimo, neki mediji preneli su sinoć da je mitropolit crnogorsko-primorski preminuo usled posledica koronavirusa. Gotovo istovemeno stigao je demanti iz Mitropolije crnogorsko-primorske, odakle je saopšteno da vest nije tačna i da je stanje mitropolita stabilno.

Potom je na sajtu MPC preneta izjava doktorke klinike na kojoj se leči mitropolit, koja je saopštila da njegovo stanje jeste ozbiljno ali da je on stabilizovan.

Povodom smrti arhiepiskopa cetinjskog i mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija zvona svih pravoslavnih hramova u Crnoj Gori, sve do sahrane, zvoniće u 10, 12 i 16 časova, saopštila je Mitropolija crnogorsko-primorska.

Mandatar Zdravko Krivokapić je ranije danas na svom nalogu na Tviteru pozvao odlazeću crnogorsku vladu da povodom smrti mitropolita Amfilohija proglasi dan žalosti.

Pročitajte još i:

Tanjug/Rade Preliæ
- Nikoga nije ostavljao ravnodušnim - ko je bio Risto Radović ili mitropolit Amfilohije VIDEO

- Vučić za B92.net o Amfilohiju: Saučešće SPC i narodu

- Oglasio se patrijarh SPC: Ovo je jedan od najtužnijih dana

Crnogorski Javni servis prenosiće sahranu mitropolita

Crnogorski Javni servis RTCG direktno će pratiti sahranu arhiepiskopa cetinjskog i mitropoita crnogorsko-primorskog Amfilohija, saopštila je Mitropolija crnogorsko primorska.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

202 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: