Brnabić o najnovijim podacima: Danas do 20 sati više od 400 zaraženih

Mandatarka za sastav nove Vlade Srbije Ana Brnabić kaže da je u ovom trenutku neophodna sabornost, kao i da će Vlada Srbije biti koaliciona.

Izvor: B92
Podeli
 FOTO TANJUG / NIKOLA ANÐIC / an
FOTO TANJUG / NIKOLA ANÐIC / an

"SNS je donela odluku odmah nakon izbora da svakako pozivamo nacionalne manjine da formiraju Vladu sa nama, videćemo do nedelje kada budem predložila, da li će to biti koncentraciona ili ne", navodi mandatarka buduće Vlade.

Biće to koaliciona vlada, u kojoj će učestovati SPS i SPAS, dodaje.

"Nije nam potreban apsolutno niko, čak ni partneri sa liste", objašnjava, ali dodaje da se ceo svet nalazi u vanrednoj situaciji, pa je zbog toga ova vlada koncentraciona, jer je sabornost u takvom trenutku neophodna.

Na pitanje zašto su nam potrebni izbori pre isteka mandata od četiri godine, ona odgovara:

"Svet će biti verovatno suočen sa još većom ekonomskom krizom".

Prema njenim rečima, Vlada će imati aspolutnu podršku u Skupštini, kao i svu moć da uradi ono što je neophodno.

Ona je gostujući na RTS-u istakla da je ograničen mandat ove vlade dodatna motivacija za sve da rade najbolje što mogu u predstojećoj teškoj godini.

Kaže da će biti dosta novih lica, ali nije precizirala koliko, objašnjavajući da se previše priča o tehnikalijama, iako je neophodno sada govoriti o izazovima koji predstoje.

"Uspećemo da imamo skoro 50 odsto žena, ne verujem da ćemo da 'dobacimo' do 50, ali biće blizu", navodi.

Novi člnovi vlade bihe poznati u nedelju, nakon sednice Predsedništva SNS, rekla je Brnabićeva.

Do 20 časova više od 400 novozaraženih

"Danas imamo više od 300 novozaraženih, pratiimo sitaciju na dva sata, do 20 časova večeras smo imali više od 400 novozaraženih", navodi.

Broj će biti objavljen sutra, a broj od preko 400 je danas do 8 sati - objašnjava, naglašavajući da situacija mora ozbiljno da se shvati i da se prati iz sata u sat.

Goran Stevanović je, prema njenim rećima, rekao da nemaju veću gužvu, ali da ima mnogo ljudi sa težim simptomima

Budući izazovi

Na pitanje da li je "srpski Ustav Biblija" i da li će se menjati tokom novog mandata, onda odgovara:

"Ja moram da kažem da izuzetno poštujem podelu vlasti, mislim da je podela vlasti osnova jakog demokratskog društva i u tom smislu promena Ustava nije na meni, to je na građanima", kaže.

Kada je u pitanju najavljena borba protiv mafije, mandatarka kaže da će to biti jedan od tri najveća izazova

"Prva je borba protiv koronavirusa, drugo je pitanje KiM, a treće je borba protiv organizovanog kriminala", pojašnjava.

Kako dalje navodi, brojevi nisu nikad bli bolji kada je u pitanju borba protiv kriminala - istorijski imamo najmanje ubistava, a najveću zaplenu narkotika.

"Ta borba je izuzetno opasna, i zahtevaće koordinaciju svih u Vladi i sa predsednikom i sa Skupštinom i pravosuđem- koje ćemo zamoliti da bude uz nas u ovoj borbi", kaže. Dodaje i da je pravosuđem bila nezadovoljna, kao i da su građani plaćali neefikasnost nekih sudija.

"Nama je u ovom trenutku potrebna potpuna sabornost za rat protiv mafije. Izuzetno smo uspešno ratovali protiv tajkuna, danas tajkuni ne upravljaju Srbijom i ne formiraju Vladu kao što su nekad radili", navodi.

Prema njenim rečima to je izuzetno opasna borba protiv nekoga ko je pomislio da može biti jači od države.

Kada je u pitanju izveštaj Evropske komisije od ove godine, navodi da - ništa nije rekla. Prošle godine je rekla da je taj izveštaj zabavio.

"Ništa nisam rekla", ističe.

Kako sada navodi, misli da nisu uzeti u razmatranje neki važni pomaci, kao što je interni dijalog i sa organizacijama civilnog društva na temu Kosova i Metohije.

Prijava za funkcionersku kampanju protiv nje je odbačena, dodaje i obašnjava da je radno vreme jedan od kriterijuma da li se nastupa uz pozicije premijera ili člana stranke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 106 idi na stranu