Haos u Nemačkoj: Očekuje se 10.000 dnevno

Broj potvrđenih slučajeva koronavirusa u Nemačkoj povećao se za 4.058. Sada ima 310.144 obolela. Istovremeno, proširena lista rizičnih oblasti.

Izvor: B92

Četvrtak, 08.10.2020.

07:28

Haos u Nemačkoj: Očekuje se 10.000 dnevno
Tom Pennington, Getty images

Od koronavirusa je umrlo još 16 osoba, a od početka pandemije ukupan broj umrlih je 9.578, prenosi Rojters.

Ovakav skok broja novozaraženih u Nemačkoj nije viđen od aprila. Institut Robert Koh, koji svakodnevno saopštava najnovije podatke, navodi da se narednih dana može očekivati i 10.000 novih slučajeva dnevno.

Kako navodi, samo osam odsto slučajeva u Nemačkoj je importovano iz inostranstva.

Nemački ministar zdravlja Jens Špan upozorava da je situacija zabrinjavajuća i da se mora zaustaviti eksponencijalno širenje virusa.

"Broj novih infekcija premašio je 4.000. Skoro je udvostručen i eksponencijalno raste. Svi moraju da urade sve kako bi se sprečilo da zaraza izmakne kontroli", napisao je visoki funkcioner vladajućih demohrišćana Norbert Retgen.

U Berlinu i Frankfurtu već su uvedene restriktine mere a restorani uveče ne rade. U Nemačkoj su inače na snazi stroga pravila obaveznog nošenja maski i održavanja distance.

Takođe, Nemačka je danas ponovo ažurirala listu visokorizičnih regiona i zemalja i na nju stavila celu teritoriju Gruzije, Rumunije, Tunisa i Jordana, kao i delove Slovenije, Hrvatske, Bugarske, Litvanije, Slovačke, Mađarske i Holandije.

Istovremeno je sa liste skinuto francusko ostrvo Korzika, saopštio je Institut za zarazne bolesti Robert Koh, prenosi Rojters.

Na nemačkoj crvenoj listi nalazi se šest od 12 regiona u Sloveniji, navodi STA.

Putnici iz regiona i zemalja sa ove liste u obavezi su da idu u četrnaestodnevni karantin po dolasku u Nemačku.

Za Nemačku oblast postaje rizična kada broj infekcija koronavirusom u njoj pređe 50 na 100.000 stanovnika tokom sedam dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

9 h

Podeli: