Evropa drastično smanjila broj posmatrača koje šalje na izbore u SAD

Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju saopštila je danas da je drastično smanjila planove za slanje čak 500 posmatrača za američke predsedničke izbore.

Izvor: Beta/AP
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/ roibu
Ilustracija: Depositphotos/ roibu

Na izbore koji se održavaju 3. novembra poslaće samo 30 koronavirusa.

Najveća evropska bezbednosna grupacija OEBS, poznatija po posmatranju izbora u zemljama kao što su Belorusija i Kirgistan nego u SAD-u, mesecima pokušava da utvrdi kako bezbedno da prati izbore koji će kako strahuje biti medju najizazovnijim poslednih decenija pošto se odvijaju u jeku globalne zdravstvene krize, prenosi AP.

Prvobitno je misija trebalo da ima 100 dugoročnih i 400 kratkoročnih posmatrača poslatih u SAD od ovog meseca ali zbog brige o zdravlju i restrikcija putovanja organizacija je to smanjila na 30 posmatrača, rekla je portparolka Katja Andruš za AP.

"Iako smo planirali da pošaljemo punu misiju za posmatranje izbora strah zbog bezbednosti kao i produžene restrikcije putovanja izazvane pandemijom kovida 19 stvaraju izazove", rekla je Andruš u odgovoru imejlom.

U SAD početkom idućeg meseca treba da krene 30 posmatrača i ostaće do posle 3. novembra, rekla je ona.

Kancelarija OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) slala je posmatrače na američke izbore od izbora na pola mandata 2002. godine. To je bilo prvi put od kada je 2000. zbog ponovnog prebrojavanja glasova ishod izbora bio nepoznat nedeljama, što je pokrenulo pitanja medju saveznicima SAD oko integriteta izborne politike.

OEBS je javno kritikovao sistem elektora u SAD navodeći da se time ne obezbedjuje jednakost glasa kao što se to dešava kada se prebrojavaju pojedinačni glasovi.

Čak iako se dozvoli pristup posmatračima mnoge američke države to nedozvoljavaju a neke ostavljaju odluku lokalnim izbornim zvaničnicima. Samo Kalifornija, Misuri, Nju Meksiko i Vašington DC izričito dozvoljavaju medjunarodne posmatrače.

Upućeni su pozivi za dodatnu pažnju za novembarske izbore koji će se više nego obično oslanjati na glasanje poštom, i to ne samo sa domaćim posmatračima, kako namerava da radi Karter centar.

strana 1 od 604 idi na stranu